Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Paraguayan holly utan hemligheter - yerba mate med en botanists öga

2023-02-10
Paraguayan holly utan hemligheter - yerba mate med en botanists öga

Som du säkert redan vet är yerba mate en infusion som görs av blad och stjälkar från den paraguayanska höljeväxten. Idag ska vi fokusera på denna växt - ta reda på var den kommer ifrån, hur den ser ut och vilka växter den är nära besläktad med. Lär känna hölje!

Paraguayan holly som ingrediens i energigivande infusioner

För hundratals år sedan upptäckte Guarani-indianerna i Paraguay, Brasilien, Argentina och Uruguay ett mirakelträd som växte i djungeln runt deras stam. De visste ännu inte att det var paraguayisk hölle, men de var väl medvetna om dess egenskaper. De märkte att de genom att tugga på de nyplockade bladen kände sig stimulerade, energiska och mer koncentrerade. Dessa egenskaper visade sig vara mycket användbara under timmar av slitsam jakt. Växten blev så viktig i deras kultur att de omgav den med en nästan religiös kult och trodde att den var en gåva från gudarna. Under många år var den deras hemlighet - fram till ankomsten till Sydamerika på 1600-talet av invandrare från utlandet och med dem missionärer från jesuitorden, som intresserade sig för indianernas liv och kultur. En växt, som de infödda kallade "caá mati", fångade munkarnas särskilda uppmärksamhet. Jesuiterna gav växten ett nytt namn, där de kombinerade det spanska ordet "hierba", det portugisiska "erva" och det latinska "herba" (som alla betyder "ört") med ordet "mati", som på kéchua betyder "kalebass" (ett kärl som tillverkas av kalebassens naturliga frukt och i vilket man dricker en infusion av höllebladsblad). Det är på detta sätt som den yerba mate som vi känner till i dag uppstod.

Yerba mate - är det ett te?

Du kommer ofta att stöta på begreppen "yerba mate-te" eller "paraguayanskt te". Dessa är inte helt korrekta. Även om te och yerba mate har mycket gemensamt - de är infusioner baserade på torkade och krossade blad, varmt vatten behövs för att brygga dem och själva beredningsprocessen skapar en slags ritual, de innehåller vitaminer, mineraler och koffein, om än i olika koncentrationer - så är den viktigaste skillnaden den växt som de tillverkas av. Te (Camellia sinensis, latin) och yerba mate (Ilex paraguariensis, latin) är två olika växter som tillhör olika arter och dessutom finns i helt olika delar av världen. Varför förekommer då begrepp som "paraguayiskt te"? Det är förmodligen en kvarleva från jesuiternas verksamhet, som försökte sprida yerba mate till européerna. Det var mycket lättare att presentera guaraniindianernas mirakulösa brygd som "te" gjort av bladen från den paraguayanska hasselbusken än det exotiska "yerba mate".

Ostronskivling - ursprung

Låt oss gå tillbaka till vad hölle är och hur det har blivit alltmer populärt runt om i världen. Växten började studeras redan på 1800-talet. Det latinska namnet, Ilex paraguariensis, gavs av den franske botanisten Augustin Saint-Hilaire 1822. Även om yerba mate-älskare numera kan hittas nästan över hela världen, är det område där den paraguayanska holken förekommer strikt avgränsat och begränsat till endast fyra sydamerikanska länder: Brasilien, Paraguay, Argentina och Uruguay. De tre förstnämnda länderna anses vara världens främsta producenter och exportörer av yerba mate. I Uruguay växer yerba mate-buskar visserligen naturligt, men det finns vanligtvis ingen produktion av torkad yerba mate från deras blad. Detta har att göra med landets dåliga ekonomiska och affärsmässiga situation. Förekomsten av yerba mate i Sydamerika är nära kopplad till att växten behöver rätt förutsättningar för att växa ordentligt. En av dessa är höjden, som bör ligga mellan 400 och 800 meter över havet. Dessutom är jordarten en viktig faktor. Paraguayansk hölle gillar bördig jord, rik på mineralsalter och med ett lätt surt pH. Lufttemperatur, solexponering och miljö är också mycket viktiga. När det gäller temperaturen är den optimala nivån 20-25 grader Celsius. Yerba mate finns oftast omgiven av höga träd, som ger dem tillräcklig spridning av solljus, vilket är viktigt särskilt för unga exemplar av den paraguayanska höljan.

Paraguayan holly - hur ser den ut?

Den paraguayanska höljan, från vilken yerba mate framställs, är ett vintergrönt träd i familjen höljesväxter. Det är en mycket stor grupp växter som vanligtvis har formen av träd eller buskar. Gemensamt är att de har enkla gröna blad och köttiga bär, som oftast är röda. Intressant nog är paraguayansk hölle släkt med den välkända taggiga hölle som finns i Polen. Nära besläktad är också den ecuadorianska Ilex guayusa, även känd som Guianaholk eller helt enkelt guayusa. Baserat på guayusa används samma som paraguayansk hölle för att göra en infusion, som har liknande effekter men en något mildare, mer örtig smak.

Paraguayansk hassel kan bli upp till ett dussin meter hög, även om vuxna exemplar vanligtvis blir omkring 8 meter höga. Den har slät, ljus bark och glänsande blad som är omvänt äggformade, tandade och upp till flera centimeter långa. Hullens blomningsperiod är under årets sista fjärdedel och varar vanligen från oktober till december. De små vita eller gräddiga blommorna förvandlas sedan till runda, röda frukter. Det är dock bladen och stjälkarna som är den mest värdefulla delen av växten - de används för att tillverka dyrbara infusioner som är uppskattade över hela världen, och extrakt av hassel används till och med i kosmetika.

Från buske till infusion. Vilka egenskaper har Paraguayan holly?

Mate, det berömda sydamerikanska teet, är inget annat än en infusion baserad på löv och kvistar från Paraguayas hölje. För att njuta av dess extraordinära egenskaper räcker det dock inte att bara plocka färska blad från trädet och tillsätta vatten. Vid kommersiell odling kan man få upp till 40 kilo blad från varje buske. De är vintergröna och skördas en gång vartannat eller vart tredje år. Detta beror på att det är efter denna tid som de når full mognad och uppvisar de mest värdefulla egenskaperna. Växten skördas för hand genom att man klipper av små kvistar med bladen. Den skördade råvaran torkas över en speciell eldstad eller med hjälp av varmluft. Därefter mals den fint och packas i jutesäckar för lagring. Beroende på vilken smak infusionen ska ha kan detta ta flera månader. Längre lagrad Paraguayan holly har i allmänhet en mer balanserad karaktär, utan intensiv bitterhet. Efter lagringen väljer många producenter att mala hela stocken igen. Det är först när råvaran har bearbetats på detta sätt som den kan hitta sin väg till förpackningar och till butikshyllorna, för att slutligen hamna som ingrediens i en hälsosam och naturligt koffeinhaltig brygd!

Det stämmer, men vad finns det i bladen från den paraguayanska hyllan och även i yerba mate-infusionen? Den viktigaste ingrediensen i teet från paraguayansk hölle är koffein, som stimulerar, ökar koncentrationen och eliminerar trötthetskänslan. Den stimulerande effekten av yerba mate är så stark att fler och fler människor överväger infusionen som ett alternativ till kaffe. Dessutom innehåller yerba mate många värdefulla föreningar för kroppen, såsom vitaminer, mineraler, polyfenoler och klorogensyra.

Paraguayan holly - kan man odla den hemma?

Avslutningsvis ska vi ta upp en fråga som du ofta ställer till oss: Är det möjligt att odla hölle hemma? Som ni vet ligger Europa långt från växtens naturliga utbredningsområde. Det visar sig dock att det inte finns något som hindrar dig från att odla den i dina egna fyra hörn! Några viktiga regler måste dock följas. Efter att ha köpt fröna måste du blötlägga dem i ljummet vatten i en dag. Först därefter kan de sås. Paraguayan holly kräver jord med ett pH mellan 5,8 och 6,8. Fröna ska placeras i jorden på 3-4 millimeters djup och krukan ska stå på en solig och varm plats. Den optimala temperaturen för att växten ska kunna utvecklas är 23 °C-25 °C på dagen och 18 °C-20 °C på natten. Om alla dessa krav uppfylls kan din krukade hassel växa till en höjd av flera tiotals centimeter. Räkna dock inte med en skörd av koffeinrika blad. Naturligtvis kan vi förbereda matte av dem. Det blir dock så lite torkat att det förmodligen är bättre att lämna busken ifred och behandla den enbart som en prydnad. Och när humöret faller på för en infusion är det bättre att helt enkelt sträcka sig efter din favoritköpta yerba från affären.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel