Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Mate de leche - återupptäcka traditionen

2024-05-17
Mate de leche - återupptäcka traditionen

Har du någonsin undrat vad som gör yerba mate så speciellt? Den traditionella sydamerikanska brygden har vunnit internationell berömmelse för sina extraordinära stimulerande egenskaper och rika smaker. Men tänk om vi berättade att det finns ett sätt att göra yerba mate ännu mer lockande? Möt yerba mate med mjölk - det perfekta sättet att koppla av!

Sammanfattning:

 1. Mate de leche - en bortglömd tradition från Sydamerika
 2. Egenskaper hos yerba mate med mjölk. Hur skiljer den sig från den traditionella brygden?
 3. Hur tillreder man yerba mate med mjölk?
 4. Yerba Mate Latte - en modern twist på traditionen
 5. Experimentera och upptäck nya smaker!

Mate de leche - en bortglömd tradition från Sydamerika

Det finns inget som värmer och förbättrar humöret som en god varm dryck, särskilt under kallare och regnigare dagar, oavsett årstid. Bland de många alternativ som finns tillgängliga för oss mateister är det naturligtvis yerba mate som sticker ut. Men vad sägs om att berika dess smak, lägga till något som omsluter våra hjärtan med en behaglig sötma för varje klunk?

Yerba mate är en brygd med en lång och rik historia som har följt ursprungsbefolkningarna i Sydamerika i århundraden. Det är inte bara en värdefull naturlig energikälla, utan också en perfekt ursäkt för att umgås. Mate de leche är däremot en intressant variant av den traditionella drycken, där yerba mate bryggs med varm mjölk i stället för vatten. Även om historien om yerba mate med mjölk är något dimmig och det exakta ursprunget till denna variant är svårt att fastställa, är det känt att idén att kombinera de två ingredienserna inte är ny. Yerba mate med mjölk (och socker) blev populärt redan under kolonialtiden, runt 1600-talet, och den här varianten föddes ur en önskan att kombinera två olika kulturer: de inhemska guarani-indianerna och spanjorerna som kom från det avlägsna Europa. Det var ett ovanligt sätt att mildra järnekens naturliga bitterhet. Dryckesvanorna för mate-mjölk varierar beroende på region och preferenser hos dem som älskar den utsökta mjölksmaken, bakom vilken mate-mjölkens delikata bitterhet döljer sig. Förutom mate och mjölk tillsätts ibland kokosspån, kanel, anis, karamelliserat socker, en aning honung eller steviablad, eller till och med nötter eller apelsinskal i matekalebassen. Den gemensamma nämnaren för båda sätten är den värme och mysighet som varje klunk ger. Mate de leche dricks vanligtvis under de kallare årstiderna, men ingenting hindrar dig från att tillaga den när du känner för det!

Mate de leche

Egenskaper hos yerba mate med mjölk. Hur skiljer den sig från den traditionella brygden?

Bland de många drycker vi kan välja att värma upp på kalla dagar eller helt enkelt njuta av, upptar yerba mate med mjölk en speciell plats. Denna kombination, som kan verka ovanlig, döljer mer än vad den kan verka vid första anblicken. Men varför ska man egentligen välja yerba mate med mjölk? Yerba mate i sig är en kraftfull skattkista av vitaminer, mineraler, antioxidanter och, viktigast av allt, koffein. Om du dricker brygden regelbundet kan du förbättra koncentrationen, öka energin, stödja immunförsvaret och påskynda ämnesomsättningen. Att tillsätta mjölk till mate är inte bara en fråga om smak, utan också om hälsa. Mjölk är en källa till kalcium, protein och vitaminerna D och B12, som är viktiga för ben-, tand- och muskelhälsan. Genom att kombinera yerba mate med mjölk blir drycken ännu mer näringsrik och ger kroppen ett omfattande stöd. Samtidigt är drycken i den här versionen mjukare, krämigare och sötare, vilket kan tilltala dem som inte gillar den karakteristiska bitterheten hos klassisk yerba mate. Det är också ett bra alternativ för dem som vill diversifiera sin =mate-upplevelse genom att experimentera med olika smaker och texturer.

Hur tillreder man yerba mate med mjölk?

Att välja rätt yerba mate och mjölk är nyckeln till den perfekta smaken. Mate de leche kan tillagas med vilken torkad produkt som helst - oavsett om det är en mild grön mate eller en intensiv, rökig yerba mate från Paraguay. Särskilt anmärkningsvärd är dock yerba mate tostada, en rostad variant av brasiliansk mate. Det här är en vanlig grön mate, som dessutom rostas i en speciell ugn under produktionen. Det torra materialet ändrar färg från grönt till mörkbrunt, doften förändras också något och infusionen får choklad- och karamelltoner som påminner om spannmålskaffe. Du kan hitta rostad yerba mate tostada bland Verde Mate-varumärkets erbjudanden, till exempel den klassiska Toasted-versionen utan tillsatser, Verde Mate Coffee med en touch av malet kaffe eller den överjordiskt aromatiska Verde Mate Carmella med karamell- och kokostillsatser. När det gäller ditt val av mjölk är möjligheterna nästan oändliga. Du kan experimentera med traditionell mjölk eller växtbaserade mjölksorter - mandel, havre eller kokosnöt. Varje typ ger en unik karaktär till drycken. Kom ihåg att ju fetare mjölken är, desto krämigare och fylligare blir slutresultatet! Slutligen är det frågan om tillsatser. En mate-milky-dryck smakar bra, men kombinationen kräver en touch av sötma och kryddor. Du kan söta mjölken med honung eller socker eller tillsätta en nypa kanel, kardemumma eller vaniljextrakt.

Mate de leche

Och hur förbereder man mjölk yerba mate? Grundreceptet för yerba mate med mjölk är enkelt: häll bara den torkade mate i en matekopp, värm mjölken till en temperatur på cirka 70-80ºC, berika den efter önskemål med sötningsmedel och tillsatser och häll sedan i den torkade yerba mate i den sålunda beredda mjölken. Vänta en stund så att smakerna blandas och njut sedan av en underbar, aromatisk infusion!

Några tips:

 • Om du vill berika drycken med nya smaker, t.ex. tillaga yerba mate med mjölk och honung och med kryddor, blanda alla extra ingredienser med mjölken innan du häller den i mate-koppen - på så sätt slipper du röra om bombillan i yerba mate, vilket kan leda till att filtret täpps igen.
 • Mate de leche har många fördelar - förutom de grundläggande egenskaperna hos yerba mate finns det näringsvärden, vitaminer och mineraler i mjölk. Det är dock viktigt att komma ihåg att till skillnad från den traditionella brygden blir den mjölkiga versionen av mate mer kaloririk - särskilt om du sötar den med socker. Om du vill undvika att få i dig extra kalorier i din kost ska du välja växtbaserad mjölk och naturliga sockerersättningar.
 • Häll inte mjölk över yerba mate i ett kalebass- eller palo santo-träkärl! För det första kan en mate-kopp av naturmaterial mycket lätt få en intensiv lukt och smak av mjölk och tillsatser. För det andra bildar resterna av den torkade produkten tillsammans med mjölken ett hårt skal när det torkar, vilket är mycket svårt att ta bort. Yerba mate i en mjölkig version är definitivt bättre beredd i ett keramik- eller glaskärl.

Yerba Mate Latte - en modern twist på traditionen

Mate Latte är en modern version av yerba mate med mjölk. Genom att kombinera de djupa rötterna från sydamerikansk yerba mate med mjölkens krämiga mjukhet skapas en komposition som passar perfekt för alla årstider. Så hur tillreder man en Yerba Mate Latte? Det är mycket enkelt!

 1. Brygg yerba mate med hjälp av en enkel teinfusor i en mugg eller, för bättre resultat, i ett högt glas. Kom ihåg att använda vatten med rätt temperatur, cirka 70-80ºC. Fyll muggen eller glaset ungefär till hälften med vatten och lämna plats för mjölken.
 2. Vänta ca 5-10 minuter tills infusionen blir stark och intensiv.
 3. Värm mjölken*, tillsätt socker eller honung och skumma den med en skummare.
 4. Fyll koppen eller glaset med mjölk och häll i den långsamt för att inte förstöra det spektakulära skummet.
 5. Klart!

* Mate Latte kan också drickas som en sval version, med kall mjölk. I det här alternativet tar det lite längre tid att skumma och kombinera mjölken med tillsatserna.

Experimentera och upptäck nya smaker!

Yerba mate med mjölk är ett fascinerande alternativ till de traditionella sätten att dricka denna sydamerikanska brygd - ett pålitligt sätt att värma upp och koppla av under kalla dagar. Det är en kombination som kan överraska många yerba mate-älskare! Oavsett om du väljer en klassisk mate de leche eller en modern yerba mate latte kommer varje klunk att vara ett steg mot att upptäcka en mängd olika smaker. Vi uppmuntrar dig att experimentera och upptäcka nya tolkningar av yerba mate. Var inte rädd för att kombinera olika mjölksorter med dina favoritmatesorter. Alla kombinationer kan ge oväntade och njutbara smaksensationer. Kom ihåg att yerba mate är en extremt flexibel dryck som passar bra med många tillsatser. Upptäck yerba mate på nytt!


Källa till information:

 1. Wikipedia: Mate.
 2. Mate dulce, con coco y leche caliente: la bebida de los dioses en días frescos.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Rostad 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Rostad 0,5kg

112,00 Sk inkl. moms/1st.(224,00 Sk / kg inkl. moms)
Verde Mate Grönt Kaffe Tostada - 0,5kg

Verde Mate Grönt Kaffe Tostada - 0,5kg

112,00 Sk inkl. moms/1st.(224,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Carmella Rostad 500 g

Yerba Verde Mate Grön Carmella Rostad 500 g

112,00 Sk inkl. moms/1st.(224,00 Sk / kg inkl. moms)
Verde Mate Green Dulcessa - Tostada 0,5kg

Verde Mate Green Dulcessa - Tostada 0,5kg

112,00 Sk inkl. moms/1st.(224,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel