Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Matcha - ett mystiskt puder som revolutionerade världen av grönt te

2023-03-29
Matcha - ett mystiskt puder som revolutionerade världen av grönt te

Japanerna kände till och älskade det för tusentals år sedan. Nu blir det mer och mer populärt även i andra delar av världen. Även om vi är specialiserade på ämnet sydamerikansk yerba mate, kommer vi idag att titta på en unik variation av grönt te. Matcha - vad är det, vad gör att det sticker ut och kan det konkurrera med yerba? Låt oss kolla det!

Matcha - unikt pulveriserat te

Te är en av de mest konsumerade dryckerna i världen efter vatten. Det uppskattas att det finns cirka 1 500 tesorter – alla kommer från en enda växt, det latinska namnet Camellia sinensis. Skillnader i smak, arom, färg på bladen och infusion som härrör från dem, såväl som de egenskaper de uppvisar, beror på odlingsmetoden, bearbetningen och oxidationsgraden. En av de mest populära typerna är grönt te, och en av dess sorter sticker ut särskilt - matcha.

Magiskt grönt puder - matcha. Vad är det där?

Matcha är ett högkvalitativt grönt te av sorten tencha, som efter torkning mals till ett mycket fint pulver. Processen för dess bearbetning är unik. Den är gjord av unga, färska blad från tebusken. Ungefär en månad innan den planerade skörden skyddas buskarna från solens strålar med speciella bambumattor. Detta saktar ner tillväxtprocessen och intensifierar produktionen av aminosyror, klorofyll och l-teanin. I förlängningen har detta en enorm inverkan på bryggens smak, arom och egenskaper. Färgen på bladen ändras också - de blir ljusare, intensivt gröna. Efter skörd och noggrant urval utsätts tebladen för ånga, vilket hämmar oxidationsprocessen, och sedan torkas och mals bladen med hjälp av stenkvarnar till ett pulver med en mycket fin, silkeslen struktur. Matchapulver ser ut som ljusgrönt mjöl.

Grön matcha - en viktig del av japansk kultur

Även om den ursprungligen kommer från Kina, har den tagit en speciell plats i Japans kultur och tradition. Redan under det första århundradet uppfann kineserna en metod för att bearbeta grönt te, som bestod i att rosta och sedan mala bladen och forma det resulterande pulvret till kuber. Detta underlättade avsevärt lagring, transport och handel med te. I början av 1100-talet utvecklade buddhistiska munkar reglerna för teceremonin, och i slutet av samma årtusende tog de med sig grönt te i pulverform tillsammans med koden för dess bryggning till Japan. Matcha vann japanernas hjärtan. Teceremonin, som kallas cha-no-yu på japanska (bokstavligen "varmt vatten för te"), har en social och filosofisk dimension i Land of the Rising Sun. Ursprungligen förknippad med meditation, blev den senare ett inslag av påkostade fester som organiserades av de viktigaste personerna Slutligen har teceremonin förenklats så mycket som möjligt.Den kännetecknas av stoisk enkelhet och lugn, i zenfilosofins anda.Alla onödiga inslag i form av rika dekorationer, dyra bruksföremål och bullriga festmåltider har I dag är ritualen för tebryggning ett tillfälle att mötas, fördjupa sin kunskap och upprätthålla traditionen. Under ceremonin är det mycket viktigt att hålla sig till strikta regler. Platsen där den äger rum, byggnadens omgivning och inredning är viktigt. Det viktiga är kläderna, gesterna, musiken, samtalsämnena och maträtterna som åtföljer bryggningen och drickandet. Specialverktyg används för att brygga matcha, vars grund är chawan, dvs en liten kopp med te i. förbereds och jagas - en bambuvisp som används för att "blanda" teet i koppen.

Den hälsosammaste sorten av grönt te. Matcha - vilka egenskaper har den?

Även om matcha är en av sorterna av grönt te, skiljer det sig definitivt från andra typer. Det är mycket rikt på värdefulla ingredienser - vetenskaplig forskning har visat att det finns fler av dem än i andra typer av te. Matcha innehåller en stor mängd antioxidanter som bekämpar fria radikaler, och därmed bidrar till att minska oxidativ stress, bromsa kroppens åldrandeprocess och bildandet av cancerceller. Katekinerna, fenolsyror och andra polyfenoler som finns i matcha har också antiinflammatoriska och hjärtskyddande effekter, och bidrar även till att sänka blodsockernivåerna, lysa upp sinnet och förbättra kognitiva funktioner. Grönt te i pulverform innehåller koffein, dessutom finns det mer av det än i kaffe! Matcha har därför stimulerande egenskaper, stödjer koncentrationen och tar bort känslan av trötthet. Dess verkan skiljer sig dock från kaffets. Matcha innehåller förutom koffein även l-theanin, som stödjer hjärnans funktion, minskar stress och hjälper till att slappna av. Därför mildrar L-theanin effekterna av koffein, gör effekten av stimulering mindre våldsam och mer harmonisk. Matcha är också en rik källa till vitamin E, som är en kraftfull antioxidant, och vitamin C, som stödjer kroppens immunförsvar. Regelbundet drickande av matcha har stor effekt på kroppens kondition och välbefinnande!

Matcha-te - finns det några kontraindikationer?

Som ordspråket säger, för mycket är inte bra. Matcha i sig är inte skadligt och orsakar inga biverkningar, men det innehåller koffein, vars konsumtion i för stora mängder kan orsaka irritabilitet, sömnlöshet eller överdriven stimulans. Koffeinhaltiga drycker bör inte konsumeras av gravida och ammande kvinnor, små barn och personer som lider av hjärtsjukdomar. Personer som lider av anemi bör också vara försiktiga med att dricka matcha - grönt te kan störa upptaget av järn.

Hur smakar matcha?

Under det senaste decenniet har matcha vunnit teälskares hjärtan, inte bara i Japan utan över hela världen. Det är ett verkligt tefenomen, och dess popularitet beror på dess många hälsoegenskaper, breda användningsområde och unika smak. Matcha smakar som vanligt grönt te, men det är mer intensivt och uttrycksfullt, flerdimensionellt och tvetydigt. Jordnära, grönsaks- och marina toner framträder, ibland känns en lätt nötaktig, sötaktig eftersmak, och till och med en kryddig finish, kallad umami. För att bevara matchas egenskaper och kvaliteter så länge som möjligt är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Den ska förvaras mörkt och svalt (även i kylen), i en lufttät förpackning som skyddar det gröna pulvret från väderpåverkan och fukt. Ett bra alternativ är att förvara matcha i en burk.

Kvalitetsmässigt finns det två typer av matcha-te - ceremoniellt och kulinariskt. Ceremoniell matcha är av hög kvalitet och därför mer värdefull vad gäller egenskaper och smak. Som namnet antyder används det under teceremonin. Kulinarisk matcha är av något lägre kvalitet och används i köket som färgämne och en ingrediens i rätter som introducerar unika, originella smaktoner. Speciellt i Asien är rätter med tillägg av matcha populära - sobanudlar, kakor och glass. Matcha latte-drycken, det vill säga matcha med tillsats av mjölk, gör sensation över hela världen. Grönt te i pulverform läggs till bakverk, cheesecakes, smoothies, godis och salta rätter - möjligheterna är oändliga!

Matcha - hur gör man det i "hemma" förhållanden?

Som vi nämnde i början av inlägget är matcha en del av japansk tradition och kultur, den tillagas och dricks enligt strikta ceremoniregler. Det är känt att när vi förbereder det hemma kommer vi inte att bära en ceremoniell kimono och vi kommer inte att dricka te sittande på en traditionell tatami. Om vi bryr oss om att bevara åtminstone lite tradition kan vi köpa en speciell kopp och en visp, men det är också möjligt att förbereda en läcker och värdefull brygd utan dem.

Hur brygger man matcha?

  1. Häll en platt tesked pulveriserat te i ett kärl (en speciell kopp eller en vanlig kopp).
  2. Häll cirka 150 ml varmt vatten - den optimala temperaturen är cirka 70-80 ° C.
  3. "Visa" teet kraftigt i cirka 30 sekunder med en bambuvisp, tills en enhetlig, skummig konsistens erhålls. Har du ingen visp kan du byta ut den mot en mjölkskummare eller gaffel.

Matcha och yerba. Vad ska man välja?

Yerba mate och matcha har mycket gemensamt, men de skiljer sig också åt på många sätt. Börjar med att de kommer från två helt olika växter som förekommer i helt olika delar av världen, sättet de odlas och bearbetas, bryggmetoden, drickssättet, konsistensen, smaken och aromatiska egenskaperna skiljer sig åt. Å andra sidan är båda infusionerna väldigt goda och hälsosamma, visar många positiva egenskaper som delvis överlappar varandra och innehåller koffein, vilket gör både yerba och matcha till ett alternativ till kaffe.

Även om de definitivt skiljer sig åt i form och smakupplevelser har matcha och yerba mate i själva verket liknande fördelar, varför det kan vara svårt att välja mellan den ena och den andra drycken. Matcha kan vara en bra lösning för personer som inte är vana vid yerbas särart – bitter smak och stark stimulans. Vi rekommenderar att du provar båda infusionerna för att bilda din egen uppfattning - du kan köpa yerba och matcha i vår butik!

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

121,00 Sk inkl. moms/1st.(242,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel