Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Koffein i yerba mate och kaffe - varför välja mate-te?

2024-05-24
Koffein i yerba mate och kaffe - varför välja mate-te?

Yerba mate är uppskattat för sin ursprungliga örtsmak, men också för sina starkt stimulerande egenskaper, vilket gör att det av många anses vara ett bra alternativ till kaffe. Både att dricka mate-te och kaffe kan ha många fördelar, och varje bryggning har sina egna fördelar och nackdelar. Vilken är bäst och kan yerba mate verkligen ersätta kaffe helt och hållet? Vi undanröjer alla tvivel!

Sammanfattning:

 1. Vad är koffein och var kan man hitta det?
 2. Koffeininnehåll i yerba mate, kaffe och andra produkter
 3. Finns det koffein, matein eller kanske thein i yerba mate?
 4. Yerba mate vs koffein - kan det framgångsrikt ersätta kaffe?
 5. Slutlig slutsats. Varför satsar vi på yerba mate?

Vad är koffein och var kan man hitta det?

Den första dryck vi förknippar med koffein är kaffe. Inte helt oväntat var det i kaffebönor som en dittills okänd kemisk förening, koffein, först upptäcktes 1819. Upptäckten gjordes av den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge. Tjugo år senare upptäckte forskare koffein i te, och i slutet av 1800-talet visade det sig att även kakao var en naturlig källa till det stimulerande ämnet. Även om koffein blev känt för oss relativt nyligen upptäcktes växter med stimulerande krafter tusentals år tidigare. Enligt legenden upptäcktes te för 3 000 år sedan av den kinesiske kejsaren Shennong. 600 f.Kr. använde de forntida mayaindianerna i Sydamerika kakaobönor för att tillreda den bitterkryddiga, stimulerande drycken Xococalit. Hundratals år senare upptäckte indianerna i Amerika egenskaperna hos olika arter av järnek, som t.ex. yerba mate - varav vissa också hade stimulerande effekter. Guarani-indianerna upptäckte den energigivande guaranafrukten och kaffe upptäcktes av en etiopisk herde på 800-talet e.Kr.

Hur fungerar koffein?

Idag vet vi redan att koffein är en psykoaktiv substans, vilket innebär att det direkt påverkar hjärnans funktion. Det stimulerar det centrala nervsystemet, lindrar trötthetskänslan, förbättrar koncentrationsförmågan och reflexerna, ger energi och påskyndar ämnesomsättningen. Koffein stör verkan av adenosin, ett ämne som är ansvarigt för känslan av sömnighet, och genom att stimulera frisättningen av dopamin har det en positiv effekt på humöret och lindrar smärta. Det är därför det finns i sammansättningen av vissa smärtstillande medel. Koffein korsar blod-hjärnbarriären mycket snabbt. Det ger en "kick" till handling, vilket gör det särskilt önskvärt för dem som behöver en dos energi. Det stimulerar en sömnig kropp på morgonen, hjälper till att upprätthålla bättre koncentration under dagen, medan du arbetar eller studerar, och lindrar känslan av sömnighet på kvällen. Man skulle kunna säga att koffein i rätt dos är ett utmärkt "botemedel" mot trötthet och minskad energi. Tyvärr kan överdriven konsumtion av koffein leda till obehagliga konsekvenser och regelbundet intag kan leda till beroende. Så vad är den bästa och hälsosammaste koffeinkällan?

Yerba mate vs. coffee

Yerba mate jämfört med kaffe och andra koffeinkällor

De mer nyfikna kommer säkert att vara intresserade av specifika siffror. Det är visserligen svårt att veta exakt hur mycket koffein det finns i kaffe, yerba mate eller andra drycker och produkter. Det beror på ett antal faktorer, t.ex. produktionsmetoden, vilken produktart vi använder som bas för den stimulerande brygden, mängden produkt vi häller i koppen eller muggen, bryggningsmetoden och -tiden samt temperaturen på vattnet vi häller över den torkade produkten. Under årens lopp har naturliga koffeinkällor studerats på olika möjliga sätt, så vi kan ge en genomsnittlig sammanfattning av stimulansinnehållet i de olika produkterna:

 • 1 liter espressokaffe motsvarar cirka 1691-2254 milligram koffein
 • 1 liter bryggkaffe motsvarar cirka 386-652 milligram koffein
 • 1 liter yerba mate motsvarar cirka 358 milligram koffein
 • 1 liter energidryck motsvarar cirka 320 milligram koffein
 • 1 liter te motsvarar cirka 124-418 milligram koffein
 • 1 liter läskedryck motsvarar cirka 96-194 milligram koffein
 • 1 liter koffeinfritt kaffe motsvarar cirka 24-72 milligram koffein
 • 1 chokladkaka motsvarar cirka 10-31 milligram koffein

Slutsatsen är enkel: det mesta koffeinet finns i kaffe och det minsta i choklad. Yerba mate hamnar ungefär i mitten av listan när det gäller koffeininnehållet i mg per 1 liter bryggd dryck. Betyder det att den har en sämre effekt än kaffe?

Finns det koffein, matein eller kanske tein i yerba mate?

Innan vi går vidare med att jämföra yerba mate och kaffe måste vi klargöra en sak. När man letar efter information om koffein i yerba mate kan man stöta på olika, intressanta artiklar och blogginlägg på internet. Vissa säger att det helt enkelt finns koffein i mate, andra säger att det finns matein i det, tein i te och guaranin i guarana. Vad är det i slutändan, finns det koffein, matein eller theine i yerba mate? Svaret är enkelt. Alla dessa namn beskriver samma ämne - koffein - och det finns i princip ingen skillnad mellan dem.

Yerba mate - kan det ersätta kaffe på ett bra sätt?

Koffeininnehållet gör att kaffe och yerba mate ofta jämförs med varandra. Är detta rätt? På sätt och vis, ja. Vilken av de stimulerande dryckerna är bättre? Låt oss ta en närmare titt på fyra aspekter:

Stimulans

Båda dryckerna har en stimulerande effekt som underlättar koncentrationen och eliminerar dåsighetskänslor. Å andra sidan fungerar de väldigt olika. Den stimulerande effekten efter att ha druckit kaffe är nästan omedelbar, men koffeinnivån sjunker ganska snabbt (beroende på vilken dos som tas, naturligtvis, samt individuella omständigheter), vilket orsakar en plötslig minskning av energi och en känsla av svaghet. Yerba mate å andra sidan tar lite längre tid på sig att stimulera kroppen, men den stimulerande effekten varar mycket längre och följs inte av en plötslig energidropp.

Sammansättning och andra egenskaper

I detta avseende går yerba mate och kaffe ganska lika. Båda dryckerna är kalorifattiga, så länge de dricks utan tillsatt socker och mjölk. Kaffe är en rik källa till kalium, folsyra, vitamin E och B-vitaminer. Den innehåller också en bra mängd magnesium, men överdriven kaffekonsumtion bidrar till dess eliminering från kroppen. I yerba mate har vi däremot en hel uppsättning vitaminer (A, B, C och E) och mineraler (inklusive zink, kalium, fosfor, kalcium, kisel och magnesium). Den innehåller antioxidanter, bland annat den särskilt viktiga klorogensyran, soponiner, teofyllin och teobromin. Det ger kroppen bra näring och kan i kombination med rätt kost och motion till och med hjälpa till med viktminskning. Biverkningar? De beror främst på koffeininnehållet och kan uppstå vid både överdriven konsumtion av kaffe och yerba mate, men med kaffe är de negativa effekterna mycket mer besvärande.

Smak

Smak är en individuell fråga, men i detta avseende förlorar yerba mate ofta. Det går inte att förneka, infusionen av Ilex paraguariensis är specifik - syrlig och bitter. Det finns sätt att minska eller helt ta bort bitterheten i mate, och när man väl har blivit mer bekant med smaken börjar man så småningom uppskatta den. Sanningen är dock att många människor avskräcks från att dricka yerba mate efter bara de första klunkarna. Låt oss nu fundera på hur riktigt svart kaffe smakar, utan tillsatt mjölk eller socker - är det verkligen godare än yerba mate? Ja, ett kaffe sötat med fyra teskedar socker och 3/4 kopp mjölk är svårt att ersätta över natten med naturlig, växtbaserad yerba mate, men vi har ett litet livshack åt dig - mate-te kan också sötas (helst med naturligt och kalorifattigt sötningsmedel)!

Metod för beredning

På ytan verkar kaffe mer praktiskt när det gäller förberedelser. I expressversionen är allt du behöver göra att hälla snabbkaffet i en mugg, tillsätta kokande vatten, röra om och du är klar. Yerba mate, med alla dess bryggningsritualer och tillbehör, kan till en början verka komplicerat. Ja, men för att dra full nytta av egenskaperna hos högkvalitativa kaffebönor och förbereda en god, välsmakande och aromatisk brygd måste du spendera mycket mer tid än att förbereda yerba mate med den traditionella metoden. Bönorna måste först malas ordentligt, sedan vispas i en sil med en stamper och vänta på att vattnet ska tränga igenom kaffet under extraktionen. Varje del av denna process är av stor betydelse. Faktum är att du kanske tycker att yerba mate går snabbare och är roligare att göra än kaffe!

Slutlig slutsats. Varför satsar vi på yerba mate?

När vi vaknar varje morgon väntar de flesta av oss ivrigt på att få en dos koffein som ger oss energi att komma igång. Vad som hamnar i en kopp, mugg eller kalebass är upp till varje individ och vi kommer inte att övertyga någon med våld. Vissa väljer ett aromatiskt kaffe, andra ett friskt grönt te och andra ett örtigt guayusa-te. Vi satsar på yerba mate, som definitivt förtjänar att kallas ett hälsosamt och välsmakande kaffealternativ!


Källa till information:

 1. Wikipedia: Mate (drink), Coffee, Caffeine.
 2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

79,00 Sk inkl. moms/1st.(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

91,00 Sk inkl. moms/1st.(182,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

91,00 Sk inkl. moms/1st.(182,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

112,00 Sk inkl. moms/1st.(224,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel