Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Kan gravida kvinnor och ammande mödrar dricka yerba mate? Vi förklarar!

2024-01-17
Kan gravida kvinnor och ammande mödrar dricka yerba mate? Vi förklarar!

Idag ska vi försöka besvara en fråga som ställs ganska ofta i diskussionsgrupper om yerba mate, i e-postmeddelanden och telefonsamtal till våra rådgivare. Är det säkert att dricka yerba mate under graviditet och amning? Vi analyserar argumenten "för" och "emot" i vår nya artikel!

Sammanfattning:

  1. Yerba mate - en mirakelväxt från Sydamerika
  2. Är det säkert att dricka yerba mate under graviditet?
  3. Yerba mate och amning. Är det en hälsosam kombination?
  4. Yerba mate under graviditet och amning - vilka är fördelarna?
  5. Yerba mate, amning och graviditet - finns det några kontraindikationer?
  6. Hur dricker man yerba mate under och strax efter graviditeten?

Yerba mate - en mirakelväxt från Sydamerika

Yerba mate är en infusion som görs av torkade blad och kvistar av Ilex paraguariensis, en växt som finns i gränstrakterna mellan Brasilien, Paraguay, Argentina och Uruguay. Den innehåller en hel del koffein, vilket gör att fler och fler människor ersätter kaffe med den. Yerba mate upptäcktes för hundratals år sedan av Guarani-indianerna. De märkte att efter att ha konsumerat den hittills okända växten hade de mer energi, var mer fokuserade och kände sig inte trötta eller hungriga. Som det visar sig innehåller yerba mate förutom koffein också ett antal vitaminer, mineraler och andra organiska föreningar som har en utmärkt effekt på människokroppen. Bland annat är det en källa till vitaminerna A, B, C och E, zink, kalium, kalcium, kisel och magnesium, och innehåller också xantiner, saponiner och polyfenoler. En portion yerba mate kan därför utan tvekan kallas ett "hälsoelixir". Men kan man verkligen dricka det? Hur påverkar det gravida kvinnor? Kan man dricka yerba mate när man ammar? Låt oss ta en närmare titt.

Är det säkert att dricka yerba mate när man är gravid?

Den första frågan vi ska ta upp i dagens inlägg är konsumtionen av yerba mate av kvinnor som väntar barn. Är det säkert att dricka yerba mate under graviditeten? Som bekant är graviditet en tid då en kvinna måste vara särskilt försiktig med konsumtionen av olika produkter. Frågan är något kontroversiell, främst på grund av det höga koffeininnehållet i yerba mate. Vetenskapliga studier på gravida kvinnor och ofödda barn är förbjudna, så det är svårt att undersöka ämnet i detalj. De tillgängliga vetenskapliga publikationerna baserades endast på undersökningar av blivande mödrar och nyblivna mödrar. Experter är försiktiga, men ger vissa rekommendationer som med säkerhet kan följas. Enligt experter är den säkra dagliga dosen koffein under graviditeten högst 200 milligram. Om detta överskrids kan ett antal farliga symtom uppstå, varav det mest betydande är en ökning av blodtrycket med risk för onormal mognad av moderkakan. Med tanke på de möjliga konsekvenserna bör vi komma ihåg att en portion yerba mate på 250 ml som mest innehåller cirka 70-90 mg koffein. Detta är ungefär dubbelt så lågt som den övre gränsen. Slutsatsen? Gravida kvinnor kan dricka mate-te, men de bör göra det med måtta. Försiktighet lönar sig. I rimliga mängder kan mate vara ett utmärkt botemedel mot kronisk trötthet och nedstämdhet. Många blivande mödrar kommer också att uppskatta infusionens positiva effekter på tarmperistaltiken och dess höga antioxidantpotential, vilket leder till ett stärkt immunförsvar. Samtidigt vill vi betona att alla beslut som rör kosten och dess inverkan på hälsan bör fattas i samråd med en läkare! Hans eller hennes åsikt är avgörande i denna situation.

Yerba mate and breastfeeding

Yerba mate och amning. Är det en hälsosam kombination?

Det finns en annan fråga som är direkt relaterad till den som diskuterades tidigare i denna text, och som väcker lika många frågor och tvivel: är det möjligt att dricka yerba mate under amning efter förlossningen? Här, som i det tidigare diskuterade ämnet, är tillgången till vetenskapliga källor begränsad på grund av etiken i att bedriva forskning. Det finns dock några etablerade fakta och expertrekommendationer baserade på dem. Enligt forskare passerar koffein, oavsett om det kommer från kaffe, energidrycker eller yerba mate, över i bröstmjölk. Som ett resultat kan ett barn som konsumerar det bli hyperaktivt och få sömnsvårigheter och ökad tarmrörelse. Forskare betonar att sådana symtom inte är vanliga och främst avser situationer med extrem överdosering, men försiktighet rekommenderas. Cirka 200 milligram koffein per dag, vilket motsvarar i genomsnitt 2-3 portioner av brygden, anges som den övre gränsen. De oönskade effekterna leder dock till att de flesta mödrar helt enkelt avstår från kaffe eller yerba mate under amningsperioden. Det slutliga beslutet om detta är naturligtvis upp till mödrarna själva, och om någon ska påverka detta bör det helst vara en läkare. Att konsultera en professionell är alltid en bra idé!

Yerba mate under graviditet och amning - vilka är fördelarna?

Om vi redan vet att det inte är förbjudet att dricka yerba mate under graviditet och amning, låt oss då, med försiktighet och vissa begränsningar i åtanke, överväga fördelarna och om det är värt att sträcka sig efter en portion alls. Tack vare koffeinet har yerba mate en energigivande effekt som kan vara till nytta för kvinnor under och strax efter graviditeten. Blivande och unga mödrar känner sig ofta trötta och hängiga. Trötthetskänslor uppstår särskilt i början av graviditeten, och senare hjälper det inte heller med vila att gå upp ofta på natten för att se en gråtande bebis. Yerba mate, som innehåller en dos koffein, ger dig en energikick och hjälper dig att återfå din vitalitet och viljestyrka. Det kan också hända att gravida kvinnor är distraherade och har svårt att koncentrera sig. Det har att göra med de hormonella förändringar som sker i kroppen. En portion mate förbättrar koncentrationsförmågan och hjälper dig att fokusera bättre. Tack vare sina vitaminer och mineraler har yerba mate också en gynnsam effekt på matsmältningssystemet - lindrar obehag, förbättrar tarmperistaltiken och stöder matsmältningsprocessen. Gravida kvinnor lider ofta av illamående, flatulens eller förstoppning. En portion yerba mate kan vara välgörande i detta fall. Å andra sidan hämmar yerba mate hunger, så det kan effektivt dämpa attacker av glupande aptit hos gravida kvinnor, och efter barnets födelse kommer det perfekt att komplettera kosten för att gå ner i vikt. En annan fördel med yerba mate-infusion är dess höga antioxidantinnehåll. Huvuduppgiften för dessa föreningar är att bekämpa fria radikaler i kroppen, vilket översätts till deras anti-cancereffekter. Dessutom förbättrar antioxidanter kroppens immunförsvar, vilket är särskilt viktigt under graviditeten - ju mindre mottaglig den blivande mamman är för infektioner, desto lägre är risken för barnet.

Yerba mate, amning och graviditet - finns det några kontraindikationer?

Yerba mate, precis som kaffe, te eller andra koffeinhaltiga drycker, kan påverka alla olika. Trots de många positiva effekterna kan vissa biverkningar uppstå efter intag, t.ex. förhöjt blodtryck eller mag-tarmbesvär. Yerba mate har en vätskedrivande effekt, vilket också kan visa sig vara oönskat i vissa situationer. Alla dessa symtom kan uppstå hos vem som helst - inte bara hos gravida och ammande kvinnor, men det är dessa damer som bör vara särskilt försiktiga, eftersom dessa symtom kan påverka barnets tillväxt negativt. Om du mår dåligt eller observerar en negativ effekt hos dig själv efter att ha druckit en portion yerba mate, bör du som blivande mamma eller ung mamma sluta dricka infusionen så snart som möjligt och rådfråga din läkare.

Hur dricker man yerba mate under och strax efter graviditeten?

Ingenting förändras i den faktiska metoden för att göra bryggningen. Precis som vanligt behöver du en mate-kalebass - en behållare där du bereder yerba mate, och en bombilla som används för att filtrera malten. Du häller varmt, men inte kokande, vatten med en temperatur på cirka 70-80 °C i de torra bladen. Vi rekommenderar dock att du minskar portionen av den torra produkten något till cirka 1-2 teskedar och väljer mildare sorter av yerba mate, t.ex. den gröna brasilianska Verde Mate Green. Vi påminner dig också än en gång om måttlighet och försiktighet för att inte överdriva koffeinet!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
  3. Nationella hälsovårdsmyndigheten.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Despalada 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Despalada 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Rosa 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Rosa 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Mary Rose - Grönt te från Yunnan - 50 g

Mary Rose - Grönt te från Yunnan - 50 g

75,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 73,00 Sk/1st.Ordinarie pris 94,00 Sk inkl. moms/1st.(1 500,00 Sk / kg inkl. moms)
Mary Rose - Gunpowder grönt te - 50 g

Mary Rose - Gunpowder grönt te - 50 g

94,00 Sk inkl. moms/1st.(1 880,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel