Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Kalebass - en gåva från naturen med många användningsområden

2023-12-13
Kalebass - en gåva från naturen med många användningsområden

Kalebass är en klätterväxt av familjen Cucurbitaceae, som finns i den tropiska subekvatoriala zonen. Vissa av dess sorter är lämpliga för konsumtion. Sedan urminnes tider har den varit en värdefull råvara av en helt annan anledning. Växtens mogna frukt kännetecknas av ett hårt och robust skal. Fans av yerba mate uppskattar mate-kalebasser gjorda av den. Men det finns många fler användningsområden. Den torkade och urholkade frukten kan vara ett kärl, en behållare och till och med ett musikinstrument!

Sammanfattning:

  1. Kalebass - vad är det?
  2. Kalebass som kärl för yerba mate
  3. Vad mer kan man göra av kalebassfrukten?

Kalebass - vad är det?

Det finns mer än en betydelse bakom ordet "kalebass". Först och främst beskriver ordet en grupp tropiska klätterväxter från familjen cucurbitaceae, som ursprungligen kommer från Afrika. Idag finns de på praktiskt taget alla kontinenter. Kalebassens frukt anlände troligen till Sydamerika genom att driva över havet. Hur ser kalebassen ut? Under naturliga förhållanden kan kalebassen bli upp till 9 meter hög. Växtens gröna rankor omger träd, stenar eller byggnader. Den har stora, runda blad med fint tandade kanter, vars yta är täckt av fint ludd. De når upp till 40 cm i bredd. Calabash bär vackra vita blommor under säsongen. Med tiden föds saftiga gröna, "håriga" frukter, som liknar päron i form. De unga frukterna är ätliga och liknar zucchinis i smak. De används ofta i matlagning och är mycket populära särskilt i Asien, inklusive indiska, kinesiska, koreanska och japanska rätter. De är en vanlig ingrediens i många rätter där. Kalebassen mognar snabbt. Frukten ökar kraftigt i volym och den karaktäristiska gröna färgen bleknar med tiden. När de mognar förlorar de sin mossa, hårdnar och får en gulbrun färg. Kalebassfrukten kan bli upp till 80 cm lång och 20 cm bred. När frukten torkar får den ett tjockare, hårt skal medan insidan förblir ihålig. Det är det hårda och tjocka skalet som har gjort att kalebassen har fått många användningsområden, inte bara i matlagning. Metoden för att bearbeta skalet har knappast förändrats under århundradena. Fruktköttet avlägsnas och hela skalet torkas och konserveras med fett. En växt som tillagats på detta sätt har funnit många funktioner.

Calabash fruit

Kalebass som kärl för yerba mate

För oss mateister är kalebassen främst förknippad med yerba mate-kärlet. Ordet "kalebass" syftar alltså inte bara på frukten, utan också på de kärl som tillverkas av den för att tillreda och dricka vår sydamerikanska favoritbrygd. Vilken typ av kalebass används för att dricka mate-te? I Sydamerika är det mest populärt att dricka yerba mate från kärl gjorda av den torkade, ihåliga och träiga frukten av Lagenaria siceraria, även känd som kalebass, flaskkalebass eller calabaza, från det spanska ordet. Calabazas var välkända för Guarani-indianerna och hade många användningsområden. Dryckeskärlen för mate-te kallades "caiguá" av indianerna. Tillsammans med bombillor av sockerrör eller bambu utgjorde de en oumbärlig utrustning för varje indisk mateist. I själva verket kan man säga att kalebassen är det mest primitiva kärlet för att servera yerba mate-infusion. Ibland kan man stöta på information om att yerba mate-dricksaker också tillverkas av en annan växt med det latinska namnet Crescentia cujete, allmänt känt som "kalebasträd". Frukterna från denna växt blir också hårda när de är mogna och liknar Lagenaria siceraria, men är större och mer rundade. De träiga skalen används t.ex. för att tillverka kärl eller musikinstrument.

Beredning av kalebassen för att dricka yerba mate - curado

När vi fördjupar oss i ämnet yerba mate vill vi brygga och dricka det på samma sätt som dess första, ursprungliga användare - sydamerikanerna. Vi köper ett kalebass-kärl, gör vår första bryggning i det och efter några minuter visar det sig att något har gått fel. En riktig, naturlig mate-kalebass, gjord av den torkade frukten av kalebass, är ett ganska krävande kärl, men regelbunden, korrekt vård av det kommer att löna sig - infusionen som görs i den smakar mycket bättre. Innan du använder en kalebass för att dricka yerba mate för första gången måste den vara ordentligt förberedd. Denna process kallas curado - den består av att ta bort den återstående massan från kalebassen och jämna ut dess väggar. För att göra detta måste yerba mate bryggas i kalebassen, fylla behållaren cirka 2/3 full med den torkade produkten, hälla i varmt vatten och lämna den i cirka 12 timmar. Vi rekommenderar absolut inte att dricka denna brygd! Det kommer att finnas massapartiklar i den, vilket kan ge en obehaglig bitterhet i smaken. När kalebassen har tömts måste den sköljas och kvarvarande fruktkött och frön skrapas försiktigt ut, var noga med att inte förstöra väggarna. Efter denna process måste kalebassen torkas väl - lämna den med öppningen uppåt. Curado görs en gång, men kalebassen för yerba mate måste skötas regelbundet. Kalebassens träiga, torkade frukt är ett organiskt material och när den utsätts för fukt kan den mögla, vilket gör den olämplig att dricka av brygden. Du måste därför komma ihåg att kasta överblivet mate-te, skölja det noggrant och torka det väl efter varje användning. Vi rekommenderar inte att du tvättar en naturlig kalebass med rengöringsmedel, eftersom den kan få en obehaglig smak och doft av diskmedel.

Vilken är den bästa kalebassen för yerba mate?

Beroende på vilken del av frukten som kalebasserna för yerba mate är gjorda av kan de ha olika former och namn. De mest populära är de argentinska kalebasserna, som tillverkas av fruktens undersida och liknar en kula - bulbformad i botten och avsmalnande mot munnen. En stor kalebass för yerba mate, placerad på ett tjockt ben och avslutad med en bred krage, är cuia. I ett sådant kärl dricks färsk, ljusgrön, kraftigt dammad yerba mate chimarrão i Brasilien. Liksom cuia är kalebasser som kallas porongo gjorda av toppen av frukten - de är dessutom utrustade med karakteristiska metallben. Den avskurna sidan av den platta frukten används däremot för att tillverka galletas - små kärl som är populära i Brasilien och Argentina.

Att möta traditionen - keramisk kalebass för yerba mate

Ett yerba mate-kärl av naturlig kalebass har sin egen charm och gör det magiskt att dricka brygden i det. Erfarna mate-drickare uppskattar den organiska karaktären och den rustika stilen hos naturliga mate-kalebasser. Den här typen av kärl kräver dock lite engagemang. Det är sannolikt inte rätt typ av kärl för glömska människor som gillar att lämna kvar rester av yerba mate till nästa dag, och ibland till och med längre. Med lösningen kommer den keramiska kalebassen! Den är mycket lättare att underhålla - den kan utan problem diskas i diskmaskinen med diskmedel tillsammans med andra kärl. Den möglar inte när den utsätts för fukt, så det händer inget om du lämnar kvar rester av mate i den i några dagar (även om vi inte rekommenderar det!) och den behöver inte curado innan den används första gången. Dessutom är den mycket billigare och finns i många olika utföranden och färger. Det är ett bra alternativ särskilt för yerba mate-nybörjare!

Calabash as a vessel

Vad mer kan man göra av kalebassfrukten?

Som vi redan har nämnt används kalebassens unga frukt i många länder i matlagningen och blir en ingrediens i rätter. I traditionell medicin användes frukten, bladen och fröna som laxermedel, mot maskar eller som ett medel för att bekämpa migrän. Det tjocka skalet som bildas av den torkade, träiga calabazan gör också frukten mycket användbar. Den hårda, urholkade kalabasen används som redskap - skålar, tallrikar, koppar, skedar eller behållare för förvaring och transport av vatten och mat. Instrument tillverkade av kalebass är vanliga i många länder. När det gäller marimba, som har sitt ursprung i Afrika, fungerar de ovala skalen som resonanslådor. På samma sätt används stora kalebasser i ett instrument som kallas veena, som har sitt ursprung i Indien. Kalebassens runda skal fungerar också bra som en del av olika typer av stränginstrument eller lutliknande instrument som är populära i både Afrika och Indien. Kalebassens träiga frukt används ibland för att göra en del av berimbau, ett instrument som är en integrerad del av den brasilianska kampsporten capoeira. Fyllda med små stenar eller frön fungerar kalebasserna bra som skallror eller maracas. Dessa typiska latinamerikanska skallror hör till flaggskeppsinstrumenten i colombiansk och kubansk musik. Kalebassen är ett av de traditionella materialen som används för att tillverka de karakteristiska breda hattarna på Filippinerna. Kinesiska läkare brukade bära med sig mediciner i speciella kärl gjorda av kalebass. Den träiga frukten användes också för att tillverka pipor, som är populära i Sydafrika. Slutligen, ett kanske mindre praktiskt men mycket viktigt användningsområde för folkkultur: konst. Kalebasser som dekorerats omsorgsfullt av de infödda vittnar om den rika folkloren hos de folk som lever i tropikerna.


Källa till information:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Gourd
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash
pixel