Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Jag dricker inte den skiten längre!

2023-08-30
Jag dricker inte den skiten längre!

Du går upp på morgonen efter en sömnlös natt. Nästan ända fram till gryningen har du slitit i tv-spelet eller pluggat inför tentor. Dina ögonlock är tunga och din hjärna är urkopplad. Som en zombie vandrar du runt i din lägenhet och letar efter en väg ut ur denna plåga. Du sträcker dig efter en färgglad burk med söt dryck. Du återfår snabbt din energi, gnuggar ögonen och läser sammansättningen av den energidryck du just har druckit. "Jag ska aldrig dricka den skiten igen!" - säger du förskräckt. Vad ska man dricka istället för energidrycker för att stimulera kropp och själ effektivt, utan att helt förstöra sin dyrbara hälsa?

Sammanfattning:

  1. Fem teskedar socker, koffein och en massa kemikalier
  2. Biverkningar av energidrycker
  3. En hälsosam energidryck? Finns det någonsin något sådant?
  4. Vad i yerba mate ger dig energi?
  5. Två sätt att stimulera. Vad kommer du att välja?

Fem teskedar socker, koffein och en massa kemikalier

Energidrycker är mycket populära. Vi kan köpa dem i nästan alla livsmedelsbutiker. De frestar med sin smak och sitt relativt låga pris. Tillverkarna lägger ner mycket arbete och pengar på reklam, och de färgglada förpackningarna fångar helt enkelt ögat. De förbättrar reaktionsförmågan och koncentrationen och minskar trötthetskänslan. De riktar sig till fysiska och mentala arbetare - personer som måste vara i full fysisk och mental beredskap under långa tidsperioder. De används oftast av förare, personer som arbetar på natten eller studenter när de studerar för tentor. I allt högre grad marknadsförs "energidrycker för spelare" - energigivare som riktar sig till e-sportare eller streamers som tillbringar många timmar i den virtuella världen. På grund av deras höga prevalens är det inte bara vuxna som sträcker sig efter dem, utan också tonåringar och till och med skolbarn. Enligt undersökningar är 50 % av energidryckskonsumenterna under 25 år. En energidryck är en snabb energikick - den är lätt att köpa, snabb att dricka och välsmakande. Och det viktigaste av allt - den har en nästan omedelbar effekt. Frågan är: är energidrycker hälsosamma? När du sträcker dig efter en burk energizer när du handlar, har du någonsin läst etiketten noggrant och tänkt på vad du kommer att dricka? Hur påverkas din hälsa av att dricka den här typen av drycker?

Är energidrycker hälsosamma?

Vi kontrollerade etiketterna på några av de mest populära energidryckerna och deras sammansättning gjorde oss bokstavligen förskräckta. Huvudingrediensen är naturligtvis koffein, som ansvarar för den stimulerande effekten. Att dricka 250 ml av en energizer ger kroppen i genomsnitt 83 mg koffein. Ofta berikas dryckens sammansättning med guarana, vilket ytterligare ökar koffeininnehållet. Energidrycker innehåller vanligtvis taurin, vilket sänker blodtrycket och har en lugnande och stressavlastande effekt. B-vitaminer förekommer också ofta i sammansättningen av energidrycker. Låter det coolt? Låt oss se vidare... Kolhydrater, konserveringsmedel, syntetiska färgämnen. Plus massor av socker. En genomsnittlig 250 ml burk energidryck innehåller 5 teskedar socker. Förutom rent socker innehåller ingredienserna ofta fruktos eller glukossirap. I "light"-versioner ersätts sockret med substitut som inte alls är hälsosammare. Detta är vanligtvis aspartam eller acesulfamkalium - kemiska föreningar kring vilka det har uppstått en del kontroverser angående deras hälsoskador. Tänk dig att du varje dag dricker 1-3 koppar te sötat med fem teskedar socker. Inser du hur mycket detta skulle påverka din kropp?

Biverkningar av energidrycker

Som vi redan har nämnt är en energidryck en snabb energikick. Du dricker den och känner nästan omedelbart av dess effekt. Effekten avtar lika snabbt, så du sträcker dig efter en annan burk. Har du ett nattskift på gång, pluggar du inför ett prov eller ska du spela videospel hela natten? Då dricker du förmodligen 3-4 energidrycker för att hålla dig vaken. En dos på 500 mg koffein (ca 5-6 burkar à 250 ml) kan orsaka berusning med magproblem, huvudvärk, hyperaktivitet, hjärtklappning, sömnlöshet och till och med ångest och hallucinationer som följd. Regelbundet intag av "konstgjord energi" förkortar sömntiden, stör kroppens funktioner och leder till trötthet och svaghet. Och ändå är det meningen att energidrycker ska eliminera trötthet! Dessutom innehåller energidrycker ett stort antal kalorier, vilket på lång sikt kan bidra till fetma och diabetes. Sockret i sådana drycker bidrar också till fetma och diabetes och är dåligt för tänderna, eftersom det är en grogrund för karies. De syror som finns i energidrycker är skadliga för tandemaljen. Tänk bara på det. Vill du verkligen dricka sötade, kemikalieladdade energidrycker på bekostnad av din hälsa?

Yerba mate vs. energy drink

En hälsosam energidryck? Finns det någonsin något sådant?

Nu undrar du säkert: "Om energidrycker är den värsta skiten, vad ska jag dricka istället?". Finns det något sådant som en"naturlig energidryck"? Ja, absolut! Det kallas yerba mate! Det är en infusion gjord på torkade och krossade blad och kvistar av Ilex paraguariensis - en växt som finns i Sydamerika, i fyra grannländer: Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. För århundraden sedan upptäcktes växtens egenskaper av ursprungsbefolkningen i dessa områden, guarani-indianerna, som märkte att de fick mer energi, bättre koncentration och mindre hunger när de tuggade på de råa bladen från växten. Denna åtgärd hjälpte indianerna mycket under långa jakter eller utmattande resor. Senare började ursprungsbefolkningen i Sydamerika göra en infusion av bladen från Ilex paraguariensis, som idag, under namnet yerba mate, långsamt blir allt populärare. Det är sant, yerba mate är intensiv och vanligtvis ganska bitter i smaken. Om du är van vid socker i energidrycker kan de första klunkarna mate-te verka ganska obehagliga, men det är en fråga om att vänja sig vid det. Smaken av yerba mate kan också förbättras på många sätt, vilket vi har skrivit om mer än en gång på vår blogg.

Vad i yerba mate ger dig energi?

Yerba mate är en naturlig energidryck med koffein som den viktigaste stimulerande ingrediensen. Det är svårt att fastställa den exakta mängden koffein i brygden, eftersom den beror på många faktorer: typen av yerba mate, mängden torkad produkt som används, vattnets temperatur och bryggtiden. Det antas att en liter brygd i genomsnitt innehåller cirka 360 mg koffein. En portion på 250 ml innehåller därför cirka 90 mg koffein - ungefär som en burk energidryck. Förutom koffein finns det två ämnen i yerba mate som har en stimulerande effekt - teofyllin och teobromin. De vidgar blodkärlen, vilket förhindrar plötsliga blodtrycksstegringar. Yerba mate har en gradvis och mild effekt, och en enda portion kan hällas upp flera gånger (varje efterföljande portion innehåller något mindre koffein). Den stimulerande effekten varar mycket längre och när den avtar känner du inte en plötslig "glidning" av energi. Ilex paraguariensis är också en källa till antioxidanter, som bekämpar skadliga fria radikaler, samt många vitaminer (A, B, C och E) och mineraler (t.ex. zink, kisel, magnesium, kalium, kalcium och fosfor). Förutom sin stimulerande effekt stöder den matsmältningssystemet, ökar kroppens immunitet och renar den från toxiner, förbättrar det mentala välbefinnandet och reglerar blodtrycket. Om du dricker yerba mate regelbundet kan det hjälpa dig att gå ner i vikt om du kombinerar det med rätt kost och motion. Det bästa av allt är att allt det goda som yerba mate ger är helt naturligt. Det finns inte ett uns av konstgjordhet!

Två sätt att öka. Vad kommer du att välja?

Tänk efter en gång till. Föreställ dig hur mycket skada din kropp har tagit av de energidrycker du har druckit fram till nu. Det är inte för sent att fixa det, du behöver bara ändra dina vanor. Är du rädd för att yerba mate ska vara för svag? Vad kan en indisk ört göra? Tro mig, den kan göra mycket. Men om du fortfarande inte är övertygad om dess kraft kan du välja en starkare yerba mate med tillsatt guarana. Har du långa studietimmar framför dig, eller letar du efter en naturlig energidryck för gamers? Prova Más IQ-versionen med ginseng och ginkgo biloba, som stimulerar dina grå celler ytterligare. Så vad väljer du, en konstgjord energidryck med massor av socker och hela det periodiska systemet i sin sammansättning eller yerba mate - en helt naturlig energidryck? Vilken är den hälsosammaste energidrycken? Vi tror inte att vi behöver svara på den här frågan längre, eftersom svaret är uppenbart. Köp inga fler energidrycker, välj yerba mate och ta hand om din hälsa!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Energidryck, Mate, Koffein.
  2. M. Cichocki, Energy drinks and their contribution to current health concerns for children and adolescents, Przegląd Lekarski, 2012.
  3. S. M. Seifert et al, Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults, Pediatrics, 2011.
  4. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate - A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  5. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel