Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Hantverkskaffe - vad är det och varför är det bättre än vanligt, allmänt tillgängligt kaffe?

2024-02-21
Hantverkskaffe - vad är det och varför är det bättre än vanligt, allmänt tillgängligt kaffe?

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen. Miljontals människor dricker det varje morgon för att ge sig själva energi inför dagen. De flesta av dem tänker inte på vad som faktiskt finns i deras koppar. Vad dricker de och är det hälsosamt för dem? Är det höga butikspriset på ett populärt kaffemärke en garanti för dess höga kvalitet? Varför ska man läsa kaffetiketterna och välja hantverkskaffe - nischat, mindre välkänt kaffe? Idag ska vi försöka besvara alla dessa frågor.

Sammanfattning:

  1. Varför är hantverksprodukter bättre än massproducerade produkter?
  2. Hantverkskaffe - vad är det?
  3. Skillnader mellan hantverksmässigt och massproducerat kaffe
  4. Hur känner man igen kaffe av hög kvalitet?
  5. Hantverksmässigt framställt Mary Rose-kaffe

Varför är hantverksprodukter bättre än massproducerade produkter?

Med bred tillgång till information - böcker, fackpress, bloggar och webbplatser som drivs av proffs - ökar vår medvetenhet hela tiden. Vi tänker mer och mer på vad vi äter och dricker, vad vi har på oss, vad vi köper och vad vi väljer. Vi läser etiketter och märkningar på produkter oftare, vi letar efter information på internet, vi utbildar oss själva. Vi börjar ifrågasätta de övertygande slagord som ropas till oss från populära producenters färgglada annonser, som varieras av ett rikt ordförråd. Vi låter oss inte längre luras av marknadsföringstrick. Vi vill köpa produkter som faktiskt är av högsta kvalitet, inte sådana som bara är märkta som sådana. Även om detta kommer till ett betydligt högre pris. Vi väljer produkter som har skapats med passion, med omsorg om detaljerna och som är unika. Detta bekräftas av forskning som visar att de flesta konsumenter är mer benägna att välja produkter som är handgjorda. Konsumenterna värdesätter hantverksmässigt tillverkade produkter för deras beprövade recept och transparenta produktionsprocess. De flesta av oss vill veta att det finns riktiga människor bakom de produkter vi köper, inte bara själlösa maskiner.

Hantverksmässigt producerat kaffe - vad är det?

Hantverksprodukter är produkter som tillverkas i liten skala av lokala tillverkare. Det är människor av kött och blod som står bakom produktionen, och de produkter som når kunderna är resultatet av deras hårda arbete. Hantverksprodukter skapas ofta med traditionella metoder, för hand, utan användning av maskiner och utan användning av kemikalier - när det gäller livsmedelsprodukter. De tillverkas av naturliga ingredienser - inte importerade från tvivelaktiga källor. Du hittar inte dessa produkter på hyllorna i populära stormarknader, och deras kvantitet är starkt begränsad. Hantverksmässigt eller handgjort kan vara vardagliga produkter, men också livsmedelsprodukter - honung, sylt, pickles, sprit eller kaffe - en av de mest populära dryckerna i världen. Kaffemarknaden är enorm. Miljarder kilo kaffe produceras varje år. Denna marknad domineras oundvikligen av stora företag, varumärken som alla känner till och som är inriktade på högsta möjliga vinst. Även om de ofta marknadsför sina produkter som produkter av högsta kvalitet, premium, så är det i själva verket inte kvaliteten som räknas. Det är pengarna som räknas. Vid sidan av dessa jättar finns det nischade, lokala företag vars produkter når en mycket begränsad publik. Deras produkter är dyrare, men med det högre priset kommer också den verkligt höga kvaliteten och uppmärksamheten på varje detalj i produktionsprocessen. Fram till nyligen förknippades den här typen av produkter - nischkaffe som produceras på små plantager och rostas i små, nästan okända rosterier - med produkter som endast var tillgängliga för finsmakare. Den genomsnittlige kaffedrickaren drack det som fanns till hands, i närmaste butik. Snabbt och billigt. Idag, i en tid av online-shopping och bred tillgång till de mest skiftande produkter, kan vi enkelt köpa bokstavligen vad som helst. Fler och fler hantverksmässiga kafferosterier dyker upp för att sälja sina produkter via Internet och på så sätt nå en större publik. Och allmänheten blir mer och mer intresserad av gott kaffe som verkligen är av hög kvalitet och inte bara på etiketten. Låt oss därför klargöra följande: Vad är kaffehantverk? Varför är det värt att betala mer för kaffe av god kvalitet? Hur känner man igen ett kvalitetskaffe?

Artisan Brazilian coffee beans

Skillnader mellan hantverksmässigt och massproducerat kaffe

Det finns många faktorer som påverkar kaffets smak och arom. Faktum är att varje steg i tillverkningen är oerhört viktigt och att varje liten förändring dramatiskt kan förändra bryggningens smak- och aromegenskaper. Hur skiljer sig hantverksmässigt och massproducerat kaffe åt när det gäller produktion och hur påverkar detta produktens slutliga karaktär? Låt oss börja från början.

Odling av kaffeplantan

Coffea är en mycket känslig växt för klimatiska och topografiska faktorer. För att en kaffeplanta ska kunna producera värdefulla frukter från vilka kaffebönorna ska skalas, måste den växa i tillräckligt bördig jord, temperatur och fuktighet. Tillräckligt med solljus är också viktigt, vilket är anledningen till att kaffeplantor odlas i bergsområden - ju högre upp, desto bättre kvalitet på frukten. Saken är den att bergig terräng på hög höjd är otillgänglig för maskiner. Det lönar sig inte för stora kaffeföretag, som är inriktade på att göra så mycket vinst som möjligt och så snabbt som möjligt, att investera i manuell odling av kaffeträdet, vilket är mer tidskrävande och kräver mer arbetskraft. Industrikaffe förlorar mot hantverkskaffe redan från början - det odlas på lägre liggande mark - mindre värdefull, men dit maskiner som förbättrar kaffeodlingen kan nå. Dessutom är jorden som plantorna växer på ofruktbar, utan något värde, men full av kemikalier och bekämpningsmedel.

Skörd av kaffekörsbär

På små plantager på hög höjd skördar odlarna kaffekörsbären för hand, väljer ut dem noggrant och väljer bara de bästa och mest värdefulla. De har tid och möjlighet att titta noga på varje kaffekörsbär. På plantager där skörden är avsedd för massproduktion skördas kaffekörsbären i bulk - tillsammans med de goda körsbären samlas även de omogna, förstörda eller skadedjursangripna körsbären in. De bönor som skalas från dessa är av mycket lägre kvalitet. Efter skörden bedöms kornens kvalitet av Q-graders - de kontrollerar om kornen är ruttna, fermenterade, spruckna, insektsätna eller omogna. Färg och arom bedöms också. Defekter räknas och på grundval av detta delas kaffebönorna in i flera segment: specialitet (högsta kvalitet), premium, exchange, under standard eller off (lägsta kvalitet, "avfall"). Intressant nog kasseras de bönor som diskvalificeras inte alls. De hamnar i massproduktionen och sedan på hyllorna i stormarknaderna.

Transport av kaffebönor

Torkade, förbehandlade, råa kaffebönor går från den lilla plantagen direkt till rosteriet eller grossisten, vanligtvis utan några mellanhänder. Kaffebönorna packas i jutesäckar och lastas i stora sjöcontainrar. Sjötransporten tar vanligtvis cirka en månad. Stora kaffeföretag har ofta inga egna plantager utan använder mellanhänder - de bönor som erhålls på detta sätt har inte bara en lång väg till det industriella rosteriet, utan lagras ofta först, till och med i flera år, så att de förlorar sina värdefulla egenskaper.

Rostning av kaffebönor

Stora kaffeföretag, som vill "dölja" den låga kvaliteten på sina bönor, rostar dem till en mörk grad. Mycket mörkrostat kaffe är starkare i smaken, mer bittert, samtidigt som smaken och aromen inte är lika fyllig, man känner inget djup. Bönorna är helt enkelt brända. Dessutom förkortar stora företag, som vill spara så mycket som möjligt på rostningstiden, rostningsprocessen för kaffebönorna genom att rosta dem vid mycket höga temperaturer. Bönorna blir oljiga av de eteriska oljor som borde finnas kvar i dem, och efter ett tag blir de härskna. De förlorar också de smaknoter som är karakteristiska för den region de kommer från. Till exempel ska äkta brasilianska kaff ebönor ha tydliga toner av nötter och choklad. Men alla massproducerade kaffebönor, även om de är märkta "Brasil" på förpackningen, smakar likadant. Massrostat kaffe lagras återigen på lager och väntar på att säljas i upp till flera månader och förlorar därmed helt sitt värde. Små, hantverksmässiga kafferosterier ägnar mycket mer tid åt rostningen av bönorna. Erfarna rostare anpassar rostningstid och temperatur till den sensoriska profil de vill uppnå. De gör detta med passion och engagemang. De tar fram det bästa ur bönorna.

Hur känner man igen kaffe av hög kvalitet?

Det första man tänker på när man vill skilja mellan kommersiellt kaffe och hantverkskaffe är priset. Ett kaffe av hög kvalitet, som kommer från en liten plantage och rostas i ett litet hantverksrosteri, kan inte vara billigt. Men det betyder inte att en produkt av låg kvalitet kan köpas billigare. Massproducenter överprissätter ofta sina produkter. De klär kaffe gjort på bönor av låg kvalitet i vackra guldförpackningar som påminner om exklusiva produkter. De marknadsför dem som de bästa på marknaden och når på så sätt många konsumenter som låter sig luras av den snygga marknadsföringen och det bedrägligt höga priset. Genomsnittskunden uppmärksammar inte bristen på grundläggande information på kaffets etikett, som skulle vittna om dess faktiska höga kvalitet. Ett bra kaffe är ett kaffe med en transparent etikett som ger information om bönornas exakta ursprung (land, region, plantagenamn), höjden (ju högre höjd, desto bättre kvalitet på bönorna), den botaniska sorten eller den sensoriska profilen. En mycket viktig information som bör finnas på etiketten för ett högkvalitativt kaffe är också hur och när bönorna rostades. Det är bäst att dricka kaffet inom 7-90 dagar efter att bönorna rostats. Efter denna tid kommer kaffet att förmultna och förlora sina värdefulla egenskaper. Om du inte kan hitta denna grundläggande information på kaffets etikett, även om det marknadsförs som "världens bästa kvalitetskaffe", ska du inte låta dig luras.

Hantverksmässigt framställt Mary Rose-kaffe

Många kaffeälskare som dagligen dricker vanligt, köpt kaffe är omedvetna om vad som faktiskt finns i deras koppar. Det är knappast förvånande. De är vana vid en viss smak. Den som aldrig har smakat äkta hantverkskaffe vet inte vad han eller hon går miste om. När det nu är mode att leva hälsosamt och välja hälsosam mat är det värt att satsa på produkter av högre kvalitet - från en verifierad källa, färska, skapade med ett individuellt tillvägagångssätt. Hantverkskaffe är en garanti för unikhet, rika smaker och aromer, samt en garanti för en bra produkt och en färsk rostning. Om vi har övertygat dig behöver du inte leta länge efter ett gott hantverkskaffe - vi rekommenderar Mary Rose-kaffet som vi erbjuder i vår butik, från ett litet kafferosteri i Polen. Här finns utsökta brasilianska kaffebönor från tre regioner - Cerrado, Guaxupé och Mogiana. Mary Rose kafferosteri erbjuder också en otroligt subtil kaffeböna från Colombia, från Medellín-regionen - med choklad, karamell och fruktiga toner, och en underbar kaffeböna från Mexiko, som kommer från de två mexikanska städerna Jaltenango och Villa Corzo, med en lätt, behaglig smak och mjuk kropp.

Det finns ett talesätt som säger att man är vad man äter (och dricker). Därför är det bra att välja hälsosamma produkter från tillförlitliga källor - även om de är lite dyrare. Det är en investering i din egen hälsa!


Källa till informationen:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee.
pixel