Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Guarana - den fruktiga vännen till yerba mate

2023-12-27
Guarana - den fruktiga vännen till yerba mate

De är vackra, välsmakande, legendariska, ger en kraftfull kick och kommer ursprungligen från Sydamerika. Guarana och yerba mate är två underbara växter. Och kärleksaffären mellan järnek och frukt ger en ännu vackrare smak och en ännu starkare kick. Många yerba mate-varumärken erbjuder kompositioner med guarana. På grund av dess effekter hyllas den och blir alltmer populär. Så låt oss lära känna järnekens följeslagare mer detaljerat.

Sammanfattning:

  1. Vad är guarana?
  2. Guarana. En frukt med ett spännande utseende
  3. Legenden om guaranas ursprung
  4. Energiboost. Stimulerande effekter av guarana
  5. Guarana - hälsofördelar med den mystiska frukten
  6. Vad är smaken av guarana och var kan man köpa den?
  7. Guarana - har det några biverkningar?
  8. Den bästa yerba mate med guarana

Vad är guarana?

Och hennes namn var... Paullinia!!! Eller snarare Paullinia guarana eller Paullinia cupana. Inte överraskande är det vanligaste klingande namnet guarana. Växten förekommer naturligt i Brasilien, i Amazonas och Rio Pará-bassängerna. Dess egenskaper upptäcktes av Sateré-Maué-indianerna som levde i området för hundratals år sedan. De kallade den warana, vilket bokstavligen betyder "frukt som liknar folkets ögon" eller "gudarnas ögon" på deras språk. Växtens frukt ser verkligen ut som mänskliga ögon. Senare gjorde Guarani-indianerna en bitter-syrlig och mycket stimulerande dryck av guaranafrön som de hade rivit till ett fint pulver. Guarani-indianerna kallade warana med sitt eget ord, "guara-ná". Detta är det namn vi än idag känner till för den dryck som görs av fröna, liksom för hela växten. Det stämmer! Guarana är en annan gåva från Guarani-indianerna, precis som yerba mate och stevia. Guarana gav indianerna styrka och hälsa. Det är extremt värdefullt!

Guarana. En frukt med ett fascinerande utseende

Och hur ser den ut? Paullinia guarana är hög, eller snarare lång - upp till 10 meter. Den klättrar inte uppåt, utan slingrar sig snarare runt träd och andra växter eller ligger på marken. Den har långa, ovala blad med tandade kanter. Dess vita, tätt samlade blommor är små och intensivt doftande, men det vackraste, mest magnifika och värdefulla är dess frukter. De är lika stora som vindruvor och växer precis som dessa i klasar. Guaranafrukter är ljusorange eller röda till färgen och de öppnar sig och avslöjar en vit insida och ett mörkbrunt frö. När du tittar på guaranafrukten kan det kännas som om du är iakttagen av ett dussin mörka ögon med röda ögonlock. Och vilka är effekterna av guarana? Det är vad vi kommer att prata om ytterligare ...

Guarana fruit

Legenden om guaranas ursprung

...men först lite fantasi. Många viktiga händelser och upptäckter tillskrevs mystiska krafter och övernaturliga, gudomliga krafter av ursprungsbefolkningen i Sydamerika. I stamkulturen ansågs guarana vara en magisk växt. Den användes som stimulans eller botemedel mot många åkommor. Den kallades för "Guds gåva" eller "ungdomens elixir". De öppna frukterna, som såg ut som ögon som tittade på människor från buskarna, väckte också indianernas fantasi. Enligt legenden växte guarana fram ur kroppen på en ung pojke som strypts av en orm i vilken en ond gud hade inkarnerat. Den unge mannen var älskad av alla bybor. Han hade ett gott hjärta, var mycket hjälpsam och den starkaste av alla indianer. I vissa versioner av legenden sägs det till och med att pojken hade magiska förmågor - han kunde tala med djur och hade kraften att hela andra. En dag i skogen, långt från byn, attackerades den unge mannen av den onda demonen Jurupari, som tog formen av en orm. Pojken dog, till allas stora förtret. Medan stammens invånare sörjde och beklagade pojkens död uppenbarade sig den gode guden Tupã bland dem. På hans uppmaning begravde indianerna den döde pojkens ögon djupt ner i marken. Nästa dag växte en växt där och dess frukt liknade mänskliga ögon. Guarana gav indianerna styrka, energi och följde dem i århundraden.

En boost av energi. Stimulerande effekter av guarana

Än idag argumenterar experter fortfarande om vad guarana verkligen stimulerar oss. Men det ger oss en riktig kick. Vilken effekt har guarana och var kommer den ifrån? Vissa menar att dess styrka och energi beror på att den innehåller tre gånger så mycket koffein som vanligt kaffe. Vissa tror att det är fyra gånger dosen. Andra menar att det finns guaranin i guarana, tein i te och matein i yerba mate och att vart och ett av dessa ämnen har en helt annan kemisk struktur, så de bör betraktas som en separat ingrediens och bör inte likställas med koffein. Sanningen är att "matein", "thein" eller "guaranin" är termer som uppfunnits i marknadsföringssyfte och kaffe, te, mate samt guarana innehåller exakt samma koffein. Förutom koffein innehåller guaranafrukten rikligt med uppiggande ämnen: adenin och kolin och mer därtill - katekiner, polyfenoler, hypoxantin, saponiner, teofyllin, teobromin, stärkelse och eteriska oljor. Fröna däremot innehåller ca 11 % fett, fibrer och protein. Guarana är en näringsrik superfood.

Guarana - hälsofördelar med den mystiska frukten

Är guarana nyttigt? Ja, självklart! Den är mest uppskattad för sin energigivande effekt - den stimulerar under lång tid och är inte beroendeframkallande. Vetenskapliga studier har visat att guarana kan stimulera nervsystemet, påverka kognitiva förmågor och förbättra humöret. Den kan också minska trötthet, stödja koncentration och minne samt stärka immunförsvaret. Den har tillskrivits antioxidativa, antikoagulerande, diuretiska och till och med afrodisiakiska egenskaper, även om inte alla dessa effekter har bevisats vetenskapligt. Vissa tror att guarana, tack vare dess positiva inverkan på ämnesomsättningen, kan hjälpa fettförbränningsprocessen och därmed bidra till viktminskning. Studier visar att det är ett potentiellt alternativ för att bekämpa fysisk och känslomässig trötthet hos cancerpatienter.

Vad är smaken av guarana och var kan man köpa den?

Guarana frukt är bitter och sur i smak. Den intressanta och uppfriskande smaken inbjuder oss att prova den. Guarana kan vanligtvis köpas i pulverform på apotek eller i örtbutiker. Det kan göras till en energigivande infusion genom att hälla vatten över pulvret. Det kan också tillsättas i en örtbrygd, yerba mate, te eller i yoghurt. På så sätt förstärker det deras stimulerande effekt. Guarana används också i stor utsträckning vid framställning av energidrycker. Det kan köpas i tablettform - som ett kosttillskott. Det används också som smakämne i olika rätter, viktminskningspreparat eller sportnäringstillskott. Även guarana-öl produceras med tillsats av denna frukt. Den används inte bara i livsmedel, utan även i kosmetika. Dessutom har guaranafruktextrakt en uppstramande effekt, så det används i kosmetika som är utformad för att bekämpa celluliter och slimma kroppsformen. Guaranas antirynk- och antibakteriella egenskaper uppskattas också. Det är en riktig mirakelväxt!

Guarana - har det biverkningar?

Eftersom guarana är så underbart, finns det några kontraindikationer för dess användning? På grund av koffein och stimulerande effekter som det innehåller, bör gravida kvinnor, ammande mödrar och barn inte använda det. Guarana bör inte heller konsumeras före sänggåendet. Överdriven koffeinkonsumtion kan orsaka irritabilitet, huvudvärk och bidra till sömnlöshet och magproblem. Den maximala dagliga dosen av guarana är cirka 50-75 milligram. Höjer guarana blodtrycket? Ja, precis som kaffe eller yerba mate. Det är en mycket mild effekt och om guarana, precis som andra koffeinkällor, tas med försiktighet leder användningen inte till högt blodtryck. Men människor som kämpar med hjärtsjukdomar bör först rådfråga sin läkare om användningen av guarana.

Den bästa yerba mate med guarana

På grund av sin växtbaserade karaktär kombinerar Ilex paraguariensis perfekt med tillsatser som örter, frukt eller smaker. De mest framgångsrika är starkt kontrasterande kombinationer. Yerba mate passar perfekt ihop med den syrligt-bittra guarana! Och vilka egenskaper har denna kombination? Yerba mate stimulerar på egen hand, men med tillsats av guarana är denna effekt ännu starkare. Tillverkare av yerba mate skapar ofta smaksatta kompositioner med tillsats av guarana och riktar dem till personer som letar efter en särskilt stark boost. IT-specialister, chaufförer och studenter - människor som behöver anstränga sig och vara fullt koncentrerade under långa perioder. Yerba mate-kompositioner med guarana finns också i vår butik. För nybörjare rekommenderar vi den brasilianska gröna yerba mate från Verde Mate Green - Energia Guarana. De som är lite mer initierade i yerba mate-världen kommer att uppskatta Yaguar Energia Guarana. För finsmakare av intensiv, rökig yerba mate rekommenderar vi produkter från Paraguay - Guarani Energia con Gu arana eller Guarani Energia Caffeine+, med en dubbel dos av guarana. För de mest vågade och krävande rekommenderar vi en av de starkast stimulerande yerba mates på marknaden, den paraguayanska El Fuego Energia Guarana. Vi uppmuntrar dig starkt att testa de stimulerande yerba mate-kompositionerna med tillsatt guarana!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Guarana, Yerba mate.
  2. F.C. Schimpl et al, Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon, Journal of Ethnopharmacology, 2013.
pixel