Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

För bitter yerba mate? Vi har en lösning!

2023-08-09
För bitter yerba mate? Vi har en lösning!

En bitter eftersmak är en av de viktigaste egenskaperna hos yerba mate-infusioner. Många börjar uppskatta den när det har gått en tid sedan de började sitt mateäventyr, och vissa föredrar helt enkelt mildare smaker. Hur kan du förbättra smaken av yerba mate och minimera bitterheten i brygden så att du kan njuta av den och få tillfredsställelse av att dricka den?

Sammanfattning:

  1. Varför är yerba mate bitter?
  2. Hur blir man av med den bittra smaken av yerba mate?
  3. Experimentera med smaken av yerba mate eller gå till färdiga produkter!

Varför är yerba mate bitter?

Den typiska bitterheten hos Ilex paraguariensis är relaterad till dess höga innehåll av tanniner, de ämnen som ger växten dess bittra smak. Den påverkas också av andra faktorer, t.ex. metoden för torkning och beredning av infusionerna. Till exempel är eld- och röktorkad yerba mate från Paraguay mycket mer intensiv i smaken än lufttorkad grön mate från Brasilien. Om du inte gillar den tydliga bitterheten i infusionerna, men vill dra nytta av de värdefulla egenskaperna hos yerba mate, kommer några tips att vara till nytta. Hur blir man av med den bittra smaken av yerba mate? Här är några idéer som vi har provat och testat för att få dig att älska yerba mate igen!

Yerba mate är för bitter! Hur ändrar man det?

Första steget: välj rätt produkt

Utbudet av olika typer och smaker av yerba mate är enormt. De skiljer sig åt när det gäller ursprungsland, produktionsmetoder eller tillsatser. Varje element är viktigt när det gäller smak och intensitet hos den produkt som kommer i paketet och i slutändan i din kalebass. Vissa yerba mate har en mer utpräglad smak, andra lite mindre. Vilka produkter är värda att hålla utkik efter så att du inte får en för bitter mate?

  • Yerba mate sin humo. Traditionellt producerad yerba mate är ganska intensiv och bitter. Detta beror på produktionsmetoden, som innebär att Ilex paraguariensis-bladen utsätts för röken från härden och ibland de levande lågorna från elden. Det är oundvikligt att "rökt" yerba mate har en bitterhet och strävhet som inte är behaglig för den otränade gommen. Ett sätt att undvika bitterhet i smaken är den alternativa metoden att torka yerba mate med varmluft. Resultatet är en mycket mildare och fetare smak. Yerba mate som framställs utan rök märks ofta med ordet "sin humo" på förpackningen, och de bästa exemplen är produkter från varumärkena Verde Mate, Soul Mate och Kraus.
  • Yerba mate suave. Ordet suave betyder "delikat" på spanska. Vad betyder det i samband med yerba mate? I ett paket hittar du inte bara järnekblad, utan också en hel del kvistar, som inte har några stimulerande egenskaper eller smak, och som därför mildrar intensiteten i yerba mate lite, vilket gör den mer delikat i gommen. Ett klassiskt exempel på en "mild" yerba mate är argentinska Rosamonte Suave.

Hur du tillagar yerba mate spelar roll!

Att välja en mildare yerba mate är ett säkert alternativ, men även den mildaste typen av mate kan få en bitter smak om den inte tillagas på rätt sätt. Grunden är mängden torrprodukt som används och vattnets temperatur. Det enklaste sättet att minimera bitterheten i infusionen är att använda mindre torkade blad. Den genomsnittliga portionsstorleken bör vara cirka 30 gram, men om du tycker att yerba mate är för bitter kan du hälla en mindre mängd av din valda torkade produkt i vattnet och öka portionen gradvis som du tycker är lämpligt. En annan viktig fråga är vattnets temperatur - yerba mate ska hällas i vatten med en temperatur på 70-80 °C. Inte högre! Detta är mycket viktigt. För varmt vatten gör att brygden smakar för bittert! Vatten med kallare temperatur än rekommenderat ger en mildare smak, men också svagare frigörande egenskaper.

How to get rid of the bitter taste of yerba mate?

Vad kan man tillsätta i kalebassen för att minimera bitterheten i yerba mate?

Efter att ha läst den här artikeln vet du förmodligen redan vilken yerba mate du ska köpa och hur du ska förbereda den så att den inte blir för bitter. Men vad händer om du redan har ett paket mate som du inte kan dricka på grund av dess bittra smak, eller - ännu värre - du har förberett en sats brygd som på grund av sin smak bara är lämplig att hälla ut? Är det fortfarande möjligt att fixa detta? Här är några idéer om hur du kan förbättra smaken på bitter yerba mate:

  • Frukt, kryddor och örter. Gemensamt för yerba mate är att den kombineras perfekt med en mängd olika tillsatser och smaker. Förutom den torkade produkten kan man tillsätta nästan vad som helst i kalebassen: frukt i alla former (färsk, torkad eller kanderad), örter och ätbara blommor samt aromatiska kryddor. Färska citrusskivor, torkade äppelbitar eller söta kanderade ananaskuber passar utmärkt. Färsk eller torkad mynta ger en fräschör, medan kanel eller ingefära ger en spännande, kryddig touch. Här finns många valmöjligheter, och ju fler tillsatser du använder, desto mildare blir bitterheten i yerba mate.
  • Sötad yerba mate. Är du förvånad? Ja, det är jag! Yerba mate kan drickas med honung, stevia eller till och med socker. Detta är inte ett brott! Om du tycker att ren yerba mate-infusion är för bitter kan du helt enkelt söta den. Det är dock en bra idé att göra detta innan du häller den torkade produkten så att du inte behöver röra om bombilla senare i mate-kalebassen - söta bara vattnet innan du häller över yerba mate. Tänk också på att vissa sötningsmedel innehåller kalorier!
  • Juice i stället för vatten. En intressant idé för att mildra bitterheten i yerba mate är att använda juice istället för vatten. Detta är ett alternativ för kall tereré, och idén kom från ryska soldater som deltog i det berömda Chaco-kriget, som ägde rum på 1930-talet. De gillade inte heller den bittra smaken av yerba mate, så de kompenserade bitterheten med färsk citrusjuice.

Experimentera med smaken av yerba mate eller välj färdiga produkter!

Yerba mate har mer än ett namn, och det beror på de verkligt olika sätt på vilka den produceras. En del yerba mate torkas med rök, andra med varmluft. Röken är vanligtvis väl uttalad i smaken och tillför en distinkt bitterhet till brygden som avancerade mate-drickare tycker om. Är din yerba mate för bitter? Som du ser finns det många sätt att mildra bitterheten och rädda smaken i praktiskt taget alla brygder. Vi uppmuntrar dig att experimentera i ditt eget kök, men vi har också ett förslag för de latare - färdiga, ursprungliga yerba mate-kompositioner med fruktiga och växtbaserade tillsatser. Vår butik har ett mycket brett utbud av produkter av denna typ. Vi rekommenderar särskilt varumärkena Yaguar och Verde Mate. För älskare av söta smaker erbjuder vi till exempel Yaguar Frutas Dulces - yerba mate med tillsats av torkade äpplen, päron och mango. Verde Mate Green Fresa med tillsats av torkade jordgubbar är också ett intressant val. För fans av det exotiska finns Yaguar-blandningar med papaya, passionsfrukt och apelsin, och de som letar efter uppfriskning istället för sötma kommer att hitta det i citrus yerba mates. Vi uppmuntrar dig att utforska utbudet av smaksatt yerba mate i vår onlinebutik!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Papaya 0,5 kg

Yaguar Papaya 0,5 kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerbera - Konservburk + Yaguar Frutas Dulces 0,5 kg

Yerbera - Konservburk + Yaguar Frutas Dulces 0,5 kg

177,00 Sk inkl. moms/1st.(354,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Fresa 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Fresa 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel