Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

En pryl som förändrar livet - yerba-termometern

2023-11-01
En pryl som förändrar livet - yerba-termometern

Yerba mate - en hälsosam, stimulerande infusion gjord på Ilex paraguariensis. Den har många positiva egenskaper och innehåller massor av vitaminer och mineraler. För att den ska ha en bra effekt på kroppen är det viktigt att förbereda den ordentligt, och temperaturen på vattnet som hälls över de torra bladen är avgörande i detta avseende. Hur mäter man den? När är vattnet för varmt? Kan yerba mate bli "skållad"?

Sammanfattning:

  1. Rätt bryggtemperatur för yerba mate är hemligheten bakom en utsökt bryggning!
  2. Yerba mate-termometern - en pryl som förändrar livet
  3. Yerba mate-termometer - hur använder man den?
  4. Varför är det värt att skaffa en yerba mate-termometer?

Rätt bryggtemperatur för yerba mate är hemligheten bakom en utsökt bryggning!

Te kan bryggas på nästan vilket sätt du vill. Den vanliga metoden är att koka upp vatten, lägga en tepåse i en kopp och hälla i det kokande vattnet. Vänta några minuter och efter en stund är den varma drycken redo att drickas. Även om yerba mate ofta förväxlas med te, är det annorlunda på många sätt. För att en yerba mate-infusion ska vara välsmakande och frigöra så mycket koffein, vitaminer och mineraler som möjligt under bryggningen, måste den göras med vatten vid rätt temperatur. Den optimala vattentemperaturen för bryggning av yerba mate är 70-80°C. Ju kallare vattnet är, desto längre tid tar det för bladen och kvistarna av Ilex paraguariensis att brygga, desto svagare blir infusionen och desto mindre frigörs dess egenskaper. Om vattnet är för varmt kan det skålla Ilex paraguariensis-bladen, vilket ger en mycket bitter och obehaglig smak på brygden, och det är vetenskapligt bevisat att teblad och kvistar som bryggs med kokande vatten frigör hälften av mängden koffein. Det är intressant att notera att Ilex paraguariensis frigör sina egenskaper lika bra i kylt vatten på cirka 80°C som i iskallt vatten. Metoden att "brygga" yerba mate kallt kallas tereré och är särskilt älskad av paraguayaner.

Yerba mate-termometern - en gadget som förändrar livet

Erfarna matheister, efter år av övning i att göra och dricka yerba mate, blir skickliga på att känna av rätt vattentemperatur. För dem som precis har börjat sitt äventyr med Guarani-indianernas "gröna guld" kan detta verka svårt, om inte omöjligt. En pryl som räddar liv i en sådan situation är en analog yerba mate-termometer. Det är ett mycket praktiskt verktyg som gör bryggningen mycket enklare, och det är inte dyrt! Termometern är mycket känslig, så den mäter vattnets temperatur exakt och säkerställer därmed att vattnet inte är för varmt eller för kallt. Efter ett tag hjälper termometern dig att utveckla vanor för att känna av temperaturen och hur länge du behöver vänta på att vattnet ska vara lämpligt för att brygga yerba mate.

Thermometer for yerba mate

Yerba mate-termometer - hur använder man den?

En analog termometer är mycket enkel att använda. Den enklaste termometern består av två delar - en urtavla med visare och ett markerat temperaturområde (vanligtvis från 0°C till 100°C, även om vissa termometrar har ett något större område) och en lång "nål". Dessutom levereras termometrar vanligtvis med ett praktiskt fodral, som inte bara har en skyddande funktion genom att förhindra mekanisk skada på enheten, utan också gör det lättare att placera termometern i bryggan - genom att luta fodralet i rätt vinkel förhindrar det att termometern faller ner i ett kärl (till exempel en termos eller vattenkokare). Ofta har fodralet också ett bekvämt och praktiskt clips som gör det enkelt att fästa yerba mate-termometern på kärlets vägg. Hur använder man detta mycket praktiska verktyg? Det är enkelt och mycket intuitivt! Placera termometerns nål i kokande vatten (i en mugg, vattenkokare, termos etc.) och vänta tills det har svalnat och kontrollera temperaturen på mätaren. Alternativt kan termometern placeras i vattenkokaren medan vattnet kokar och stoppas när det når önskad temperatur - vissa tror att det är detta vatten som ska användas för att brygga yerba mate, uppvärmt snarare än kokt och kylt. En analog termometer är inte bara perfekt för att mäta temperaturen på vatten för yerba eller te, utan är också användbar när du bakar kakor, lagar mat eller förbereder grillad mat.

Varför är det värt att skaffa en yerba mate-termometer?

Även om en termometer är ett mycket praktiskt verktyg är den inte nödvändig för att tillreda yerba mate. Att uppnå rätt temperatur för bryggning av torkade Ilex paraguariensis-blad är en fråga om skicklighet. Efter kokning av vattnet räcker det att vänta 4-10 minuter på att det ska svalna till 80°C. En termometer säkerställer däremot att vattnet varken är för varmt eller för kallt. Det är helt enkelt en stor bekvämlighet i processen att göra yerba mate. Dessutom är den inte dyr, så om du kan göra ditt liv enklare till en låg kostnad är det värt att investera lite pengar! Och var kan du köpa en yerba mate-termometer? I vår butik, naturligtvis. Vi rekommenderar Cebadors analoga term ometer - en hållbar, motståndskraftig och mycket bekväm enhet som kommer att vara till nytta i köket!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek och D. Niemczuk, Influence of brewing parameters on caffeine content in Yerba Mate infusions, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.
pixel