Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

En energikick direkt från den tropiska skogen. Guaranapulver - effekter och egenskaper

2024-01-31
En energikick direkt från den tropiska skogen. Guaranapulver - effekter och egenskaper

Den mest populära koffeinkällan är kaffe. De svarta, rostade bönorna, som mals till pulver och bryggs med kokande vatten, ger en rejäl energikick som stimulerar på morgonen och hela dagen. Många kan inte föreställa sig en morgon utan kaffe, medan andra ersätter det med en portion yerba mate, som stimulerar lika mycket, men på ett lite annorlunda sätt. Få känner till att det finns en växt som innehåller ännu mer koffein än kaffe och yerba mate. Guarana. Den växer i den tropiska djungeln och konsumeras vanligtvis i pulverform. Idag kommer vi att titta närmare på det.

Sammanfattning:

  1. Guarana - växten med tusen ögon
  2. Koffeininnehåll i guaranapulver
  3. Stimulering är inte allt. Hur fungerar guarana annars?
  4. Guarana pulver - hur man konsumerar det mest effektivt?
  5. Guarana pulver - hur man dricker det?
  6. Guarana pulver - vilken butik att köpa från?

Guarana - växten med tusen ögon

Guarana eller faktiskt Paullinia cupana, är en exotisk växt som bara finns i Sydamerika, mer specifikt i den brasilianska delen av Amazonasbassängen. Den har formen av en vinranka som slingrar sig runt träd eller ligger på marken och sprider sig upp till 10 meter. Det mest utmärkande utseendet är frukterna. De är klarröda och när de är mogna öppnar de sig och avslöjar de svarta och vita frön som finns gömda inuti. De öppna frukterna liknar ögon som observerar den omgivande djungeln från alla håll. Guarana upptäcktes för hundratals år sedan av de indianer som levde i området. De märkte att den hade en stimulerande effekt och förbättrade koncentrationen, vilket var till stor hjälp under långa, ansträngande jakter. Olika delar av växten var värdefulla - blad, stjälkar, frukter och stjälkar, men fröna visade sig vara de mest värdefulla. Indianerna extraherade fröna från de plockade frukterna, tvättade och torkade dem och krossade dem sedan med en trämortel till ett fint pulver. Genom att kombinera rent guaranapulver med vatten bildade de en pasta som de gjorde guaranapinnar eller bollar av. De torkade den formade pastan i solen och rökte den - i denna form behöll guarana sina egenskaper mycket längre än i pulverform. Upplöst i vatten, guaranapulver eller torkad pasta hittade sin väg till en traditionellt förberedd, stimulerande dryck, som ofta sötades med socker eller honung. Indianerna uppskattade denna mystiska växt så mycket att de började kalla den "en gåva från Gud". Guarani-indianernas stam tog sitt namn från växten, och det finns också rapporter om att guaranafrukt användes som betalningsmedel i Amazonasbäckenet.

Guarana fruit

Koffeininnehåll i guaranapulver

För hundratals år sedan uppskattade de sydamerikanska indianerna guarana främst för dess stimulerande egenskaper. Idag vinner växten popularitet över hela världen för sitt koffeininnehåll. Även om koffein finns i varierande grad i praktiskt taget alla delar av växten, finns det mest i fröna. Av denna anledning är det guaranapulvret (från de malda fröna) som har den högsta koffeinhalten. Enligt vetenskapliga källor innehåller guarana mellan 2,5% och 6% koffein - det är 2 till och med 5 gånger mer än i kaffebönor! Beroende på vilken bearbetningsmetod som används kan det dessutom finnas upp till 9-11% koffein i guaranafröextrakt. Guarana är därför en av de rikaste källorna till värdefullt koffein. Hur koffein fungerar är förmodligen känt för alla, men låt oss kort påminna dig. Det är ett psykoaktivt ämne som klassificeras som ett stimulerande medel - det stimulerar nervsystemet, musklerna och hjärtat. Koffein stimulerar produktionen av adrenalin, stödjer hjärnans funktion, förbättrar koncentrationen, tar bort känslan av trötthet och ger energi. Dess effekter är särskilt eftertraktade av människor som behöver en stark kick till handling, fokus och upphetsning.

Stimulering är inte allt. Hur fungerar guarana annars?

Förutom koffein innehåller guarana - i pulver och i någon annan form - många ingredienser som visar värdefulla egenskaper. Guarana innehåller purinalkaloiderna: teobromin och teofyllin, katekinerna, flavonoiderna, tanninerna och saponinerna. Den innehåller också näringsämnen som protein, sockerarter, fibrer och stärkelse. Förutom sin stimulerande effekt har den starka antioxidativa egenskaper, påverkar lipidmetabolismen och kan vara ett bra stöd för viktminskning. Bland den brasilianska befolkningen ansågs guarana vara en medicinalväxt som botade njur-, hjärt- och muskelsjukdomar. Den troddes ha en föryngrande effekt, sänka kolesterolnivåerna, stödja matsmältningssystemet, hjälpa till att kontrollera aptiten, behandla impotens, migrän och menstruationsbesvär. De flesta av dessa åtgärder har inte bekräftats av några studier hittills.

Guarana pulver eller tabletter? Hur konsumerar du det mest effektivt?

Guarana kan hittas i en mängd olika former. Det tillsätts i drycker, yoghurt eller shakes, det framställs i tablettform som en mycket koncentrerad dos, eller så kan du köpa torkad frukt eller guarana i ren, pulveriserad form. Guarana-tabletter och guarana-pulver verkar vara de mest effektiva när det gäller deras effekter. Visar det biverkningar? Har konsumtionen av guaranapulver och i någon annan form några kontraindikationer? På grund av dess höga koffeinhalt bör guarana och produkter som innehåller det inte konsumeras sent på eftermiddagen och kvällen om du inte tänker sova på natten. Guarana-pulver och andra former av guarana bör konsumeras med försiktighet. En överdos koffein kan leda till sömnlöshet, överdriven upphetsning, förhöjt blodtryck eller hjärtklappning. Personer som är känsliga för koffein, de som lider av hjärtsjukdomar, liksom gravida och ammande kvinnor bör undvika produkter med guaranapulver och i någon annan form. Vad är dess korrekta dosering? Guaranapulver - hur många gånger om dagen kan det konsumeras? Läs mer Guaranę można spotkać pod rozmaitymi postaciami. Dodawana jest do napojów, jogurtów czy shake'ów, produkowana jest w formie tabletek, stanowiących mocno skoncentrowaną dawkę, można też zakupić suszone owoce lub guaranę w czystej, sproszkowanej formie. Najbardziej efektywne pod względem działania wydają się tabletki z guaraną i guarana w proszku. Czy wykazuje skutki uboczne? Czy spożywanie guarany w proszku i w jakiejkolwiek innej formie ma jakieś przeciwwskazania? Ze względu na dużą zawartość kofeiny, guarany i produktów z jej dodatkiem nie powinno się spożywać późnym popołudniem i wieczorową porą, chyba że nie zamierzamy spać w nocy. Guaranę w proszku i inne jej formy należy spożywać z ostrożnością. Przedawkowanie kofeiny może prowadzić do bezsenności, nadmiernej pobudliwości, wzrostu ciśnienia czy kołatania serca. Osoby wrażliwe na działanie kofeiny, cierpiące z powodu chorób serca, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać produktów z dodatkiem guarany w proszku oraz w każdej innej formie. Jakie jest jej właściwe dawkowanie? Guarana w proszku - ile razy dziennie można ją spożywać? Czytajcie dalej.

Guarana pulver - hur man dricker det?

Malet guaranapulver kan beredas och konsumeras på många sätt. Dess förberedelse är enkel. Det enklaste sättet är att förbereda drycken - som de sydamerikanska indianerna traditionellt drack den. Blanda helt enkelt en tesked guaranapulver med 250 ml vatten. Vad ska man dricka det med för att få det att smaka bättre? Guaranaindianerna blandade kraftdrycken med lite socker eller honung för att mildra den karakteristiska smaken av växten något. Guaranapulver har en bitter, sammandragande, lätt syrlig smak, som det tar lite tid att vänja sig vid. Men om du inte alls gillar smaken är det ett bra sätt att tillsätta lite guaranapulver i yoghurt eller en hälsosam shake. Vad mer kan du dricka det med? Guarana i pulverform kan tillsättas i kaffe, te, yerba mate eller andra drycker för att förstärka dess stimulerande effekt. Det kommer också perfekt att komplettera sammansättningen av en cocktail före träningen. Det finns många färdiga produkter på marknaden med guaranapulver, till exempel Verde Mate Green Energia Guarana, som finns i vår butik. Hur använder man det för att inte överdriva det? Som vi redan har nämnt är en överdos av koffein förknippad med många obehagliga biverkningar. När du tillsätter guaranapulver till drycker och livsmedel är det viktigt att komma ihåg att dosera det noggrant. Det uppskattas att det maximala dagliga intaget är cirka 50-75 mg.

Guarana pulver - var kan man köpa?

Även om det blir alltmer populärt och tillsätts i många produkter för att öka koffeinhalten och därmed den stimulerande effekten, är det osannolikt att ren guarana, utan några tillsatser, kan köpas i en vanlig butik. Ibland finns det i stationära örtbutiker och hälsokostbutiker, men priserna i sådana butiker är inte de mest gynnsamma. Det mest kostnadseffektiva alternativet för att köpa guarana är att välja en onlinebutik, och du hittar det bästa guaranapulvret i vår butik - MateMundo.co.uk. Vivarinis malda guaranapulver, som finns i 1 kg, 500 g, 250 g, 100 g och 20 g, är en garanti för en bra produkt från en pålitlig leverantör. Vi rekommenderar det till alla som letar efter en solid och framför allt helt hälsosam dos energi direkt från Amazonas djungel!


Källa för information:

  1. wikipedia.org.
  2. F. C. Schimpl och andra, Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon, Journal of Ethnopharmacology, 2013.
  3. E. Torres m.fl., Effekter av konsumtion av guarana på människors hälsa: A narrative review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2021.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel