Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Effektiviteten hos yerba mate. Hur många gånger kan jag hälla upp mate-te?

2024-02-28
Effektiviteten hos yerba mate. Hur många gånger kan jag hälla upp mate-te?

Yerba mate-älskare vet mycket väl att den första hällningen av yerba mate bara är upptakten till en extraordinär dryckesritual. Det verkliga djupet i mate-teets värdefulla egenskaper nås genom att hälla om och om och om igen... Hur många gånger kan man hälla upp yerba mate? Hur många påfyllningar av vatten har vi råd med? Vilka faktorer påverkar detta? Det är dessa frågor vi ska titta närmare på i dagens blogginlägg.

Sammanfattning:

  1. Hur brygger man yerba mate på rätt sätt?
  2. Hur många gånger kan man hälla upp yerba mate? Vad beror det på?
  3. Vilken är den mest effektiva yerba mate som finns i vår onlinebutik?
  4. När är yerba mate inte längre lämplig för påfyllning?

Hur brygger man yerba mate på rätt sätt?

Sanningen är att det inte finns något korrekt sätt att brygga yerba mate. Alla tillreder den på det sätt de gillar och det har ingen med att göra. Det finns dock några regler att följa för att kunna njuta av alla fördelar med Guaranis brygd. Först och främst är det viktigt med rätt verktyg - kalebass och bombilla. De gör det inte bara lättare att tillreda och dricka yerba mate, utan har också varit en viktig del av den mystiska mate-ritualen i århundraden. För det andra är det viktigt att ordna den torkade produkten ordentligt i kärlet. Det viktigaste budet för varje mate-drickare bör också vara att använda vatten med rätt temperatur. Denna bör absolut inte överstiga 80 °C, vilket har bevisats vetenskapligt. Med högre temperatur blir infusionen obehagligt intensiv och förlorar omedelbart sin smak och funktionella egenskaper. Dessutom blir den mindre stimulerande. Detta beror på att koffeinet frigörs mycket långsammare i kokande vatten än vid lägre temperaturer.

Hur många gånger kan man hälla upp yerba mate? Vad beror det på?

Torkad yerba mate har utmärkelsen att vara både mycket effektiv och ekonomisk. I det avseendet skiljer den sig från vanligt te, vars teblandning vanligtvis kastas bort efter att man druckit en enda portion. Ibland kan te av bättre kvalitet hällas upp 1-3 gånger, men skillnaden i smak märks tydligt vid varje påfyllning. Med yerba mate är det annorlunda. Hur många gånger kan en portion torkad yerba mate hällas upp? I teorin från några få till upp till ett dussin gånger; i praktiken tills den förlorar sin smak och arom. Varje bryggning av mate-te är en helt ny smak- och aromupplevelse. Å andra sidan innebär varje tillsats av vatten till en del av den torkade produkten att smaken och aromen, liksom koffein, vitaminer, mineraler och andra beståndsdelar, urlakas. När det gäller effektiviteten beror det mesta på varumärket och typen av yerba mate. Till exempel kan yerba mate chimarrão - mycket finmalet, nästan som mjöl - hällas upp många fler gånger än traditionell mate. Bryggtekniken påverkar också den torkade produktens prestanda. I föregående stycke nämnde vi att det är viktigt att placera den torkade produkten rätt i kärlet innan vattnet hälls på. Med detta menar vi en lutande hög, placerad på en av väggarna i mate-kalebassen. Vissa människor tror att det är meningslöst att göra en hög och att det räcker att helt enkelt hälla vatten i kärlet utan att göra något onödigt. Som det visar sig spelar det roll. Högen hälls med vatten långsamt, gradvis, från botten till uppåt. På detta sätt suger torkade löv som är högre upp inte upp vattnet omedelbart och släpper ut sina egenskaper senare. För att öka effektiviteten hos yerba mate kan man använda den bryggningsmetod som är populär i Uruguay. Där hälls kalebassen i allmänhet först med kallt vatten. Yerba mate frigör då sina egenskaper långsammare. Först då används varmt vatten.

How many times can you pour yerba mate?

Vilken är den mest effektiva yerba mate som finns i vår onlinebutik?

Hur lång tid det tar för yerba mate att frigöra de värdefulla ämnen och smakegenskaper som den innehåller beror på typen av torkad produkt. Det är allmänt vedertaget att ju mer finmalen den är, desto längre tid tar det innan den avger sina egenskaper. Därför kan den mest effektiva yerba mate anses vara de med en mycket dammig konsistens. Du kan övertyga dig själv om detta genom att till exempel välja varumärket Guarani. Paraguayansk yerba finns i en mängd olika smakvarianter och är mycket finmalen. Det gör att smaken förblir tydlig även efter den fjärde eller femte tillsatsen av vatten!

Mängden kvistar i en viss typ av torkad produkt är inte heller obetydlig. De innehåller inte koffein och har inte heller någon särskilt utpräglad smak. Många mate-drickare anser att kvistarna är ett onödigt utfyllnadsmedel i yerba mate. Man kan därför dra slutsatsen att yerba mate som inte innehåller kvistar är mer effektiv. En utmärkt bekräftelse på denna tes är yerba mate från varumärket Verde Mate Green. De gröna, kvistfria mate-teerna från denna brasilianska tillverkare kännetecknas av sin milda karaktär. Men deras delikata, krispiga smak varar förvånansvärt länge! Vissa smakvarianter, t.ex. den örtiga Verde Mate Katuava eller den saftiga gröna Chimarrão, behåller sin smak även efter den sjätte eller sjunde upphällningen!

När är yerba mate inte längre lämplig för påfyllning?

Vi vet redan hur många gånger man kan brygga en portion yerba mate. Men hur vet man när mate inte längre är drickbar? Här måste vi skilja mellan två situationer. Den första är när du förbereder en del av brygden, dricker den och efter en kort stund häller vatten över den igen. Detta upprepas flera gånger, men hela processen är klar inom några timmar. Efter några eller flera vattenstänk försvinner smaken och aromen från yerba mate och bladen sjunker till botten. Sköljd, hälld flera gånger yerba mate har till och med sitt eget namn. I Latinamerika kallas det "lavado", vilket bokstavligen betyder "tvättas ut". I den andra situationen gör vi en sats yerba mate, kanske häller den 2-3 gånger, men av olika skäl lämnar vi resterna av mate i potten under en längre tid, eller till och med över natten. Är sådan yerba mate drickbar nästa dag? Ja, men det är viktigt att vara försiktig och försiktig. Mögel kan snabbt uppträda i fuktig mate, så det är viktigt att inspektera och lukta den noggrant. Om det inte finns några tecken på mögel kan den torra fyllas med vatten - något varmare vatten rekommenderas.

Drick din mate, skål!

Låt oss sammanfatta den information vi har samlat in. Yerba mate är mycket effektivt - mycket mer än vanligt te. En enda portion yerba mate kan därför hällas flera gånger med vatten utan rädsla - med varje tillsats av vatten kommer smaken och aromen av infusionen att bli något svagare. Mängden koffein, vitaminer och mineraler kommer att minska med varje efterföljande påfyllning. Effektiviteten beror på ett antal faktorer: typen av mate, mängden damm och pinnar samt bryggmetoden. Odrickbar yerba mate kan hällas upp igen även nästa dag, men vi rekommenderar inte detta - skadligt mögel kan bildas i fuktig mate som står kvar i flera timmar.


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek i D. Niemczuk, Influence of brewing parameters on caffeine content in Yerba Mate infusions, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.
pixel