Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Den naturliga magin med rökelse. Hur fungerar palo santo och vit salvia?

2024-04-17
Den naturliga magin med rökelse. Hur fungerar palo santo och vit salvia?

Rökelser har funnits med oss i århundraden och förbinder den mänskliga världen med den mystiska, ouppnåeliga verklighet som ligger bakom det som är bekant för oss. Doften och röken från rökelse skapar en atmosfär som hjälper till att koncentrera sig, rensa utrymme och höja energivibrationerna. På senare tid har särskilt två rökelser blivit mycket populära: palo santo och vit salvia. Precis som yerba mate har de sitt ursprung i den indiska kulturen, och det är därför vi också har intresserat oss för dem. I dagens inlägg vill vi dela med oss av deras historia, användningsområden och de fördelar som man kan dra nytta av dem.

Sammanfattning:

  1. En hälsosam boost. Koffeininnehåll i yerba mate
  2. En hyllning till naturen. Indianska rökelser
  3. Den renande ritualen. Vit salvia och palo santo i rökelseform - hur använder man dem?
  4. Palo santo och vit salvia - indianernas mystiska rökelse. Upptäck deras egenskaper

Rökelse - en uråldrig, mystisk kraft

I århundraden har rökelse uppskattats inte bara för de vackra dofterna de sprider, utan också för sina värdefulla egenskaper. Vissa örter, blommor och blad från växter, bark, kvistar och kåda från träd är rika på aromatiska eteriska oljor, som kan ha en läkande effekt, påverka det fysiska och mentala tillståndet, slappna av, stimulera kreativiteten, påverka känslorna och atmosfären runt omkring. Frankincense har varit en del av religiösa ritualer i tusentals år. Man trodde att de hade mystiska krafter - de kunde skydda mot onda astrala väsen eller åkalla goda andar. De åtföljer begravningsceremonier och förbinder de levandes värld med de dödas värld. Den aromatiska röken från rökelsepinnarna underlättade inte bara meditation, utan gjorde det också möjligt att se in i sig själv, in i det förflutna och in i framtiden. Rökelser användes redan av de gamla egyptierna och babylonierna. I det antika Rom var rökelse mer värdefullt än guld. Tvåtusen år före vår tideräkning användes rökelse av kineserna i religiösa ceremonier. Rökelse var också en integrerad del av de buddhistiska munkarnas ritualer i Japan. Naturens heliga magi användes också av de forntida inkaindianerna och de indianer som levde i Amerika för hundratals år sedan. De använde röken från palo santo och vit salvia, som kallades "heligt träd" och "helig ört", för att tända eld på platser där ritualer utfördes. Den doftande röken som steg upp från den naturliga rökelsen hade stor kraft.

En hyllning till naturen. Indianska rökelser

Palo santo - "heligt träd"

Termen palo santo kommer från spanska och syftar på flera olika trädarter som finns i Syd- och Centralamerika, varav de vanligaste är Bursera graveolens och Bulnesia sarmientoi (nyligen omklassificerad som Gonopterodendron sarmientoi). Guaiacum officinale kallas ibland också för ett "heligt träd". Förutom sitt gemensamma namn har alla dessa träd det gemensamt att de har mycket hårt, hållbart trä, rikt på extremt aromatisk kåda, som har tillskrivits magiska egenskaper i århundraden. Palo santo-trä luktar fantastiskt. Du kan känna söta och lite citrusaktiga toner i det. Från en glödande träbit stiger rök med en spännande arom - raka motsatsen till vad man förväntar sig av brinnande trä. Lukten av pyrande palo santo-rökelse är tung, vanilj och kryddor, men ändå lätt, uppfriskande, mint och citrus. Den doftar av Amazonas djungel, frihet och vildhet. Den doft som sprids försätter dig i ett unikt, lite märkligt, mystiskt tillstånd. Den hjälper dig att fokusera och slappna av.

Palo santo är inte bara en väldoftande rökelse. Träet är rikt på värdefull kåda och har många egenskaper. Träet är hårt och motståndskraftigt mot yttre påverkan, vilket gör det idealiskt för tillverkning av en mängd olika föremål. För oss mateister är det första vi kommer att tänka på de karaktäristiskt doftande yerba mate-kopparna av trä. Men även andra bruksföremål, smycken och till och med möbler tillverkas av det "heliga träet". I Sydamerika kallas palo santo ibland också för "livets träd"(lignum vitae), som anses ha läkande krafter. Det har använts inom folkmedicinen som botemedel mot många sjukdomar. Kådan innehåller en hög koncentration av terpenerna limonen och α-terpineol, som ger den karakteristiska intensiva aromen, men som också har antiinflammatoriska effekter, reglerar immunförsvaret och lindrar stress. Av hartset från palo santo framställdes en olja som användes mot smärta och reumatism. Ibland tillsattes krossade träbitar i infusioner för att förbättra matsmältningssystemet.

Tyvärr har de "heliga träden" börjat utrotas på grund av sina egenskaper och breda användningsområden, och på grund av den ständigt växande populariteten för palo santo-rökelse långt bortom den sydamerikanska kulturen. Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi och Guaiacum officinale har tagits upp på IUCN:s röda lista över hotade arter, den internationella organisationen för naturskydd. Kommersiell och industriell avverkning av träden förbjöds, och det enda sättet att skörda trä var att samla in döda grenar som spontant hade fallit till marken. I dag är arten Bursera graveolens inte utrotningshotad, men "levande" träd fälls fortfarande inte utan i stället samlas naturligt nedfallna grenar in. Detta är ett tecken på respekt för naturen, men också ett sätt att öka träets värde. Innan grenarna skördas ligger de orörda på marken i ungefär sex år. Under denna tid sker många kemiska reaktioner i dem. Träet ändrar färg och kådan får en ännu intensivare doft.

Natural palo santo and white sage incense

Vit salvia - Navajo-indianernas heliga rökelse

Vit salvia(latin: Salvia apiana) är en växt vars rötter kan spåras tillbaka till gamla nordamerikanska indiankulturer, särskilt ursprungsbefolkningarna som förknippas med stammarna Navajo, Lakota, Comanche, Arapaho eller Cheyenne. Den växer i torra, soliga områden som sträcker sig över sydvästra USA. Den har karakteristiska, spridda blad som är täckta av silvervit mesquite. Bladen är rika på eteriska oljor, vars arom intensifieras när de gnuggas i fingrarna. I rökelseform är vit salvia känd för sina renande och skyddande egenskaper. Traditionellt brände indiska shamaner salvia under renings- och böneceremonier. De värdefulla safterna som flödar i salviabladen har dock inte bara använts som en doftande substans. Salviainfusioner användes som hostmedicin. Växtens blad åts som botemedel mot feber och olika åkommor. De torkade, rivna fröna blandades med mjöl och socker till en välsmakande välling eller kakor. Salvians renande egenskaper användes också för hygieniska ändamål - de krossade bladen blandades med vatten och användes som hårschampo.

Vit salvia i rökelseform avger en mycket intensiv, behaglig, örtartad doft. Röken doftar av lätt sötma, vanilj och kryddor. Den har kraft att rensa - utrymmen, platser, föremål, människor, energier. Den lindrar spänningar genom att få kropp och sinne att slappna av. Röken från den vita salvian frigör dålig energi och negativa känslor, renar själen och gör det lättare att ta till sig det positiva. Precis som med palo santo trodde indiska shamaner att vit salvia som användes som rökelse hade förmågan att skydda mot onda väsen och locka till sig goda andar.

Den renande ritualen. Vit salvia och palo santo i rökelseform - hur använder man det?

Reningsritualen, eller smudging, har funnits i många kulturer i tusentals år. Den har en religiös och andlig betydelse och används i samband med meditation och bön. Även om rökelse av olika slag numera är ganska allmänt tillgänglig och vem som helst kan utföra ritualen i sitt eget hem, är det värt att komma ihåg att det är en symbol för vissa samhällen och har en mycket djupare betydelse för dem. Vit salvia och palo santo kommer från naturen, och de gamla indianerna trodde att växter, precis som djur och människor, hade en själ. De trodde att de genom att bränna rökelse kunde komma i kontakt med naturens ande, smälta samman med naturen omkring dem och på så sätt uppnå fullständig harmoni. Ritualen att bränna rökelse bör därför hanteras med vederbörlig respekt.

Vit salvia och palo santo i form av rökelse har visat sig ha en renande effekt. De hjälper dig att fokusera och slappna av, så det är värt att införliva dem som en del av mindfulness-övningar som avslappningsövningar, meditation eller yoga. Den doftande röken från rökelse renar utrymmen, föremål och människor från dålig energi, så det är värt att använda ritualen, till exempel när du avslutar ett svårt skede i livet, efter ett gräl med en älskad person eller när du flyttar till en ny plats. Hur man använder naturlig rökelse? Det är en bra idé att börja reningsritualen med att städa upp för att undvika energetiskt kaos. Tänd ett knippe salvia eller en bit palo santo-trä genom att hålla det över eldens låga. Vänta tills rökelsen börjar glöda. Blås ut lågan eller skaka rökelsen kraftigt så att den börjar pyra med en tjock, väldoftande rök. När lågan släcks är det bra att tänka på en avsikt som ska åtfölja rökelse-ritualen. Reningen börjar med en själv, som riktar rökelse från topp till tå, och sedan långsamt röker bostaden, föremål eller personer med röken. Den fortfarande glödande rökelsen bör förvaras på en säker, värmetålig plats, t.ex. i ett keramikkärl.

Palo santo och vit salvia - indianernas mystiska rökelse. Upptäck deras egenskaper

Om du är intresserad av naturliga, "heliga" rökelser gjorda av palo santo och vit salvia och vill ta in lite gammal indisk magi i ditt liv, inbjuder vi dig att besöka vår butik. Vi har nyligen lagt till ursprungliga, naturliga rökelser - palo santo direkt från Ecuador och vit salvia från Arizona, Utah och New Mexico. Kom ihåg att använda dem med respekt och känslighet och hedra den tradition och kultur som de härstammar från. Var medveten om och uppskatta kraften i mystisk rökelse för att stödja andlig praxis och personliga tillväxtresor.


Källa till information:

  1. Wikipedia: Rökelse, Bulnesia sarmientoi, Bursera graveolens, Guaiacum officinale, Salvia apiana.
  2. IUCN:s röda lista över hotade arter.
  3. L. Monzote m.fl., Chemical Composition and Anti-proliferative Properties of Bursera graveolens Essential Oil, Natural Product Communications, 2012.

Rekommenderad

Palo Santo – Rökelse 1 kg

Palo Santo – Rökelse 1 kg

437,00 Sk inkl. moms/1st.(437,00 Sk / kg inkl. moms)
Palo Santo – Rökelse 200 g

Palo Santo – Rökelse 200 g

118,00 Sk inkl. moms/1st.(590,00 Sk / kg inkl. moms)
Vit salvia – Rökelse 15-20 g (fackla)

Vit salvia – Rökelse 15-20 g (fackla)

71,00 Sk inkl. moms/1st.(3 550,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel