Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Citrongräs - ett tillskott till yerba mate (och mer därtill) med en underbar doft!

2024-06-14
Citrongräs - ett tillskott till yerba mate (och mer därtill) med en underbar doft!

Citrongräs är en aromatisk växt som håller på att ta köket och smaklökarna med storm hos människor över hela världen. Även om den härstammar från Sydostasien, där den har uppskattats för sina hälsoeffekter och kulinariska egenskaper i århundraden, förtrollar dess citronaktiga charm idag gourmeter på nästan alla kontinenter. Citrongräs är inte bara ett extraordinärt kulinariskt tillskott - dess hälsoegenskaper och olika användningsområden gör det till en sann naturskatt!

Sammanfattning:

 1. Citrongräs - växtens egenskaper
 2. Näringsämnen som gör underverk. Citrongräs och dess egenskaper
 3. Citrongräs - vad kan det användas till?
 4. När ska man undvika citrongräs? Kontraindikationer

Citrongräs - växtens egenskaper

Citrongräs, även känt som citronella, är en riktig pärla bland växter! Det botaniska namnet på citrongräs är Cymbopogon citratus. Det skiljer sig från andra gräsarter genom sina långa, smala blad och vita, köttiga lökar. Citrongräsets blad är hårda och skarpkantade, de bildar täta tuvor som kan bli upp till 2 meter höga. Utseendet påminner om spikar och den intensiva citronarom som den avger är omisskännlig. Citrongräset kommer ursprungligen från Sydostasien, där det har uppskattats för sina egenskaper i århundraden. I dag odlas citrongräs även i Centralafrika, Sydamerika och USA. Det är i dessa regioner som odlingen är utbredd, eftersom växten klarar sig bra i det varma, tropiska klimatet.

Näringsämnen som gör underverk. Citrongräs och dess egenskaper

Citrongräs är en sann naturskatt som döljer en mängd värdefulla näringsämnen. Låt oss börja med vitaminerna. Citrongräs är främst rikt på vitamin C, samt vitamin A och B-vitaminer (tiamin, riboflavin, niacin). C-vitamin är känt för sina antioxidantegenskaper, som hjälper till att bekämpa fria radikaler och stödja immunsystemet. Vitamin A är avgörande för ögon- och hudhälsan, medan B-vitaminer stöder nervsystemets funktion och ämnesomsättning. Citrongräs innehåller också ett överflöd av mineraler som kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, natrium och zink. Kalcium och fosfor är viktiga för friska ben och tänder, järn stöder produktionen av röda blodkroppar och magnesium hjälper till att slappna av muskler och förbättrar sömnkvaliteten. Kalium är avgörande för att upprätthålla elektrolytbalansen i kroppen, medan zink stöder immunförsvaret och hudens hälsa. Och låt oss inte glömma den värdefulla eteriska oljan som växten innehåller rikligt med. Denna olja är rik på citral och myrcen och är ansvarig för citrongräsets karakteristiska smak och arom.

Ett aromatiskt tillskott i köket och mycket mer... Citrongräs - vad mer kan det användas till?

Citrongräs är som en kameleont i den kulinariska världen - men det är inte bara i köket som det kommer till användning! Det kan användas i sin råa form i sallader eller drinkar, men det fungerar lika bra som torkad krydda för att berika smaken i maträtter. Dess smak av citron och ingefära passar bra till kokosmjölk, chili, kött, ris och grönsaker.

Citrongräs och dess mångsidiga användningsområden:

 • Kulinariska mästerverk med citrongräs i huvudrollen. I de asiatiska länderna, där citrongräset har sitt ursprung, är det en viktig ingrediens i många recept. Det finns i soppor, curry, såser och till och med i bakverk och sötsaker. Dess behagliga smak och doft av citron och ingefära passar perfekt till kryddstarka rätter och ger dem en unik karaktär. Citrongräs används också i drycker och drycker. Det kan göras till en aromatisk infusion eller kombineras med te och andra örter. Kombinerar särskilt bra med smakerna från grönt och svart te.
 • Yerba mate med citrongräs. På tal om infusioner, citrongräs passar perfekt ihop med yerba mate. Den beska smaken av Ilex paraguariensis, tillsammans med en uppfriskande citronaccent, är en av de mest klassiska smakkombinationerna som erfarna mate-drickare väljer. För att uppnå den behöver du bara kombinera yerba mate och citron, men när du lägger till en touch av citrongräs - då händer magi i mate-kalebassen! Citrongräset övervinner citrussmaken och förstärker ytterligare maténs skärpa. Det passar också bra ihop med andra tillsatser, som mynta, kamomill, guarana eller exotisk papaya. Vi rekommenderar att du provar någon av de tre starkt citrusbetonade brasilianska yerba mate: den milda Verde Mate Green Limón, den något mer intensiva Yaguar Citrus Bomb eller den 100% ekologiska Soul Mate Orgánica Menta Limon.
 • Citrongräs i kosmetika, parfym och aromaterapi. Den intensivt doftande eteriska oljan som citrongräs innehåller används inom parfym- och kosmetikaindustrin. Den tillsätts i parfymer, aromatiska kroppsdimmor, badlotioner och balsam. Dess intensiva, citronaktiga doft lugnar sinnena och hjälper till att slappna av, vilket också gör den till en idealisk ingrediens för avslappningsprodukter. När citrongräsolja tillsätts i ett bad eller i en aromaterapidiffusor bidrar den till att skapa ett hemmaspa som främjar avkoppling och återhämtning efter en hård dag.
 • Naturligt insektsmedel. Låter det konstigt? Ingenting kan vara längre från sanningen! Även om citrusdoften lockar människor, fungerar den som ett avstötningsmedel på insekter. Citrongräsbaserad eterisk olja är effektiv mot myggor och andra oönskade insekter, vilket gör den till ett naturligt och miljövänligt val för skydd mot obehagliga insekter.

När ska man undvika citrongräs? Kontraindikationer

Även om citrongräsets egenskaper är imponerande är det inte alla som kan njuta av dess fördelar utan rädsla. Liksom andra gräsarter kan citrongräs vara allergiframkallande. Personer med gräsallergi bör vara försiktiga, eftersom allergiska reaktioner som utslag, klåda och till och med andningssvårigheter kan uppstå. Om du märker några allergisymtom hos dig själv efter att ha konsumerat citrongräs, kontakta din läkare omedelbart! Gravida och ammande kvinnor bör också vara särskilt försiktiga när de använder citrongräs, särskilt i koncentrerad oljeform. När citrongräs används i små mängder i köket som en aromatisk krydda och som tillsats till infusioner är det visserligen i allmänhet inte skadligt för hälsan och har inga biverkningar. Men som med alla växtprodukter är måttlighet nyckeln.

Cymbopogon citratus, citrongräs, citronella - det är en fantastisk ingrediens att upptäcka! Dess hälsoegenskaper och mångsidiga användningsområden gör den inte bara till ett smakfullt tillskott i maträtter, utan också till en värdefull del av vård och avkoppling. Prova citrongräs i ditt kök och njut av dess fördelar varje dag. Yerba mate med citrongräs är bara ett av många sätt att få ut det mesta av dess potential!


Källa till information:

 1. Wikipedia: Cymbopogon citratus.
 2. P. P. Joy, B. P. Skaria, S. Mathew, G. Mathew, A. Joseph, P. P. Sreevidya, Lemongrass, Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants, 2006.
 3. M. Negdeve, Lemongrass: Top Benefits, Uses, & Side Effects, organicfacts.net, 2021.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

92,00 Sk inkl. moms/1st.(184,00 Sk / kg inkl. moms)
Vivarini - Citrongräs 0,5 kg

Vivarini - Citrongräs 0,5 kg

147,00 Sk inkl. moms/1st.(294,00 Sk / kg inkl. moms)
Soul Mate Orgánica Menta Limon 1kg (certifierad)

Soul Mate Orgánica Menta Limon 1kg (certifierad)

194,00 Sk inkl. moms/1st.(194,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Citrus Bomb 0,5 kg

Yaguar Citrus Bomb 0,5 kg

92,00 Sk inkl. moms/1st.(184,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel