Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Ätbara blommor - ett välsmakande och hälsosamt tillskott till infusioner

2023-08-16
Ätbara blommor - ett välsmakande och hälsosamt tillskott till infusioner

Blommor förknippas främst med vackra, väldoftande dekorationer av trädgårdar, ängar eller fönsterbrädor i hemmet. En bukett nyklippta blommor på vardagsrumsbordet ger en fräsch och positiv atmosfär. Och visste du att många blommor är säkra att äta? De är välsmakande och doftar ljuvligt, och dessutom har de många hälsoegenskaper. Man kan göra en infusion av dem, lägga dem hela i maträtter eller använda dem som kryddor. Ätbara blommor - var kan man köpa dem? Vilka blommor är ätliga? Dessa frågor kommer att besvaras i dagens artikel.

Sammanfattning:

  1. Även i antiken visste de att vissa blommor kunde ätas
  2. Egenskaper hos ätbara blommor, vitamin- och mineralinnehåll
  3. Vilka blommor är ätbara?
  4. Var kan man köpa ätbara blommor?

Redan under antiken visste man att vissa blommor kunde ätas

Ätbara blommor - kan ätas färska eller torkade, och finns också i kanderad, kristalliserad eller inlagd form. De används för att göra infusioner, sirap, tinkturer, viner, varma rätter, soppor, desserter, tillsätts i te, glass, kakor och sallader. Även om användningen av blommor i köket på senare tid har blivit allt populärare, vilket - förutom de uppenbara estetiska aspekterna - är kopplat till modet för hälsosam, naturlig mat, har blommor faktiskt varit närvarande i kulinarisk konst sedan urminnes tider. De första uppgifterna om användning av ätbara blommor finns i böcker från Mellanöstern, från 140 f.Kr. Blommor från rosor och apelsinträd användes oftast, och deras egenskaper utnyttjades inom örtmedicinen. I Kina och Japan har krysantemum använts i maträtter och infusioner i århundraden fram till nu. Den är särskilt omtyckt av japanerna, som ser den som en symbol för långt liv och hög social status. Den används i aptitretare, soppor och sallader. Te bryggs av torkade krysantemumblommor. Från den uppgående solens land känner vi också till smaken av grönt te med jasminblommor, som tillsammans utgör en uppfriskande, aromatisk och mycket eterisk kombination. I det antika Rom tillsatte man blommor och blad från gurkört i soldaternas vin för att öka deras skicklighet inför striden. Å andra sidan tillsattes rosenblad och violer i maträtter, och lavendel var en av ingredienserna i såser. I det medeltida Frankrike användes ringblommor i sallader, och i Polen har man sedan medeltiden malt rosenblad till sylt. Nuförtiden är örtinfusioner av lime- eller kamomillblommor populära i de flesta hem.

Egenskaper hos ätbara blommor, vitamin- och mineralinnehåll

Ätbara blommor kännetecknas av sin höga sensoriska attraktionskraft, som består av form, färg, smak och arom. De drar till sig uppmärksamhet med sitt estetiska utseende, vackra färger, intressanta smaker och friska, exotiska aromer. Baserat på forskning om konsumenters attityder och beteende har det noterats att gula, orange och blå blommor drar till sig särskild uppmärksamhet från konsumenterna - de sticker ut och gör att en infusion med dem eller en maträtt dekorerad med dem får en unik karaktär. Det är viktigt att notera att ätbara blommor inte bara är vackra i en kopp eller på en tallrik som dekoration för infusioner eller rätter. Det som får allt fler att välja denna ovanliga tillsats är de kost- och hälsofrämjande egenskaperna. Ätbara blommor är en naturlig källa till biologiskt aktiva föreningar som är viktiga för människokroppen. De är kalorifattiga och innehåller en rad vitaminer (A, C och E), mineraler, eteriska oljor, fibrer, slemämnen, karotenoider och antocyaniner samt föreningar som har antioxidativa egenskaper. Blommorna används inom örtmedicinen. I århundraden har infusioner eller sirap av lindblommor använts för att värma upp vid förkylning. Fläderblomsirap är populär, vilket har en renande och stärkande effekt på kroppen. En infusion av fänkålsblommor, å andra sidan, lindrar spädbarn av smärtsam kolik.

Edible flowers

Vilka blommor är ätbara?

Eftersom blommor är så hälsosamma och innehåller så många värdefulla ingredienser, kan vi äta dem alla? Vilka blommor är ätliga? Det uppskattas att vi säkert kan använda cirka åttio arter av blommor som mat. Några av de mest populära är: ringblomma, pumpa, ros, begonia, fläder, pensé, blåklint, bergamott, krysantemum, lavendel, tusensköna, jasmin, kamomill... Det är mycket viktigt att komma ihåg att även om antalet blomarter som vi kan äta är ganska stort, är inte alla blommor ätbara och vissa kan till och med vara farliga för vår hälsa. Växternas uppgift i naturen är att producera frukt och frön för att förlänga sin existens. Förmodligen av denna anledning producerar många blommor ämnen för att skydda sig mot blomförlust. Vissa av dessa ämnen kan till och med vara giftiga. Det sätt på vilket de växter som har ätliga blommor odlas för konsumtion är också av stor betydelse. De odlas på ett helt annat sätt än blommor som är avsedda för dekorativa ändamål, bukettmakeri, som i sin tur ofta behandlas med kemikalier. Det är mycket viktigt att blommor som är avsedda för konsumtion plockas vid rätt tidpunkt på dagen, vid rätt temperatur, inte får vara fuktiga eller vissna och ska vara fria från insekter och tecken på sjukdom. Vissa blommor har bittra delar - ståndare eller stjälkar - och är därför inte lämpliga att äta hela. När du köper ätbara blommor, var noga med att kontrollera deras källa.

Var kan man köpa ätbara blommor?

Ätbara blommor är ett bra och hälsosamt sätt att variera maträtter och infusioner. De är populära bland dem som älskar yerba mate, te och örtinfusioner och som vill experimentera med smaker i köket. Ätbara blommor fungerar bra för att dekorera rätter och desserter. Var kan man köpa dem? På grund av deras växande popularitet kan ätbara blommor allt oftare köpas i stormarknader, i hälsokostavdelningarna. Det är dock svårt att få bra kvalitet i detta fall om de säljs i bulk. Örtbutiker är ett alternativ - de är vanligtvis små butiker vars sortiment kan vara ganska begränsat och ätbara blommor finns inte alltid tillgängliga. Var är det bästa stället att köpa det? I vår onlinebutik! Genom vårt partnerskap med varumärket Mary Rose erbjuder vi torkade ätbara blommor av högsta kvalitet från hela världen. De kommer från pålitliga leverantörer som ser till att de finaste växterna används i varje förpackning. I Mary Roses sortiment ingår: kronblad från blåklint, ringblomma, ros, hibiskus, jasmin och taggpäron. Förpackade i estetiskt tilltalande, vackert designade förpackningar. Perfekt till yerba mate, guayusa, te, rätter, sallader eller desserter, men också utmärkt som en fristående infusion. De kommer att förvandla varje infusion och maträtt du gör med dem!


Källa till information:

  1. Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_flower.
  2. M. Śmiechowska, Factors that influence attractiveness of edible flowers, Engineering Sciences and Technologies, 2018.
  3. A. Stefaniak, M. Grzeszczuk, Characterisation of some ornamental plant species with edible flowers, Annales UMCS, 2015.
pixel