Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Amandas historia: Jan Szychowski, yerba mate och Polen

2023-03-01
Amandas historia: Jan Szychowski, yerba mate och Polen

Amanda är ett av de mest kända argentinska yerba mate-märkena. Den exporteras till länder över hela världen - från Nordamerika till Mellanöstern. Det är också populärt i vårt land. Men visste du att Amanda trots sitt argentinska ursprung är ett "polskt" märke? Bakom hennes framgång står en polack, Jan Szychowski.

Jan Szychowski – skaparen av polsk-argentinska yerba mate

Början av existensen av det argentinska varumärket yerba mate Amanda är förknippat med en sorglig punkt i vårt lands historia, det vill säga en stor våg av emigration av polska bönder till Latinamerika, som ägde rum i början av 1800- och 1900-talet .. kommer från Borszczów (nu belägen i Ukraina) familjen till 11-årige Jan Szychowski, som flera år senare spelade en betydande roll i historien om yerba mate. Familjen Szychowski bosatte sig i Apóstoles, i provinsen Misiones, som ligger i norra Argentina. Unge Jan sysslade till en början med smide. Han gifte sig och 1914 åkte han och hans far till Buenos Aires för att hitta ett bättre jobb, tjäna pengar och flytta till Nordamerika eller - vad var deras stora dröm - för att återvända till sitt hemland. Vid den tiden bröt det ut krig i Europa, vilket omintetgjorde familjen Szychowskis planer. Resan till huvudstaden var dock inte förgäves, eftersom Jan såg svarvar importerade från utlandet.

Med hjälp av sin talang och påhittighet, efter att ha återvänt till Apóstoles, designade och konstruerade den unge Jan Szychowski personligen en multifunktionell svarv - först i en något primitiv träversion, sedan förbättrad, gjord av metall. Det var den första enheten av denna typ som konstruerades från grunden i Argentina, vilket hjälpte Szychowski att skapa mer innovativa maskiner. Han byggde bland annat en maskin för att rengöra och sortera ris och majs, en kvarn för att bearbeta kassava, en maskin för att skära löv och kvistar av järnek och en maskin för att packa yerba mate. Szychowski lade också en telefonlinje från staden Apóstoles, 20 km från hans estancia, och bidrog till byggandet av en damm vid den närliggande Chimiray-floden, vilket möjliggjorde produktion av elektricitet på hans gård.

Alla uppfinningar blev verktyg nödvändiga för att fungera och förbättra det växande företaget "La Cachuera", som specialiserat sig på produktion av mat, inklusive yerba mate, populärt i Sydamerika. Envishet och flit gav Szychowski, som kallades "Don Juan" bland lokalbefolkningen, berömmelse och förmögenhet. Så skapades det världsberömda varumärket yerba mate Amanda – med argentinskt ursprung, men med polska rötter. På 1920-talet hade Szychowskis plantage så många som 30 000 järnekträd!

Yerba mate Amanda - kvintessensen av kvalitet och god smak. Åsikter kan inte ha fel!

Amanda Szychowski vann snabbt argentinarnas hjärtan, och genom åren även yerba-älskare runt om i världen. Don Juan glömde dock inte sitt ursprung och inkluderade en polsk accent i "arbetet" av sitt hårda arbete - den första, klassiska Amanda Elaborada var packad i papper med ett vitt och rött motiv - precis som färgerna på den polska flagga. Förpackningen till den andra klassikern, det vill säga Amanda Despalada, hålls i vita och blå färger, vilket är en referens till färgerna i Szychowskis "adopterade" hemland, Argentina. I takt med att företaget utvecklades tillkom nya produkter till varumärkets utbud, berikade med intressanta ingredienser, såsom citron Amanda Limón, apelsin Amanda Naranja eller en komposition med örter - Amanda Compuesta con Hierbas. För närvarande kan du i tillverkarens originalbutik köpa yerba mate i cirka 12 olika varianter, det finns även yerba packad i påsar och en massa tillbehör som behövs för att förbereda och dricka infusionen, signerad med märkets logotyp. Det finns till och med yerbery drinkar med motiv direkt från polsk folklore! Var och en av Amandas yerba samlar många positiva åsikter. Och vi är inte alls förvånade! Detta är en riktig klassiker av argentinsk smak. I förpackningen hittar vi medelskurna blad, med mycket stickor och damm, och efter att ha hällt upp vatten kännetecknas brygden av en behaglig beska och en något påtaglig rökig ton. Yerba Amanda är inte särskilt syrlig och är långt ifrån intensiva, paraguayanska yxor som ger en energisk kick efter de första klunkarna. Därför fungerar den bra både som en "vardaglig" yerba för erfarna mateister och för de som precis är på väg in i yerba mate-världen. Amanda, med sin mer än 100-åriga turbulenta historia, har blivit en kult-yerba, som är värd att nå åtminstone en gång under ditt matematiska äventyr. Om du inte har provat någon av Amandas yerba än, lita på hundratals positiva åsikter - du kommer att upptäcka att det är värt det!

Arvet efter Jan Szychowski

Hur utvecklades den enastående visionären Jan Szychowskis öde och hans teimperium? Familjen Szychowski var en stor framgång, och nyheten om den spreds snabbt och nådde över havet till regeringen i Andra polska republiken, som 1936 tilldelade hela familjen Bronskorset. 1956 besökte Franc Shor, en journalist från det prestigefyllda National Geographic Magazine, Don Juans fabrik, tack vare vilken Jan Szychowski utsågs till hedersmedlem i "National Geographic Society" kort därefter. Han tilldelades postumt "Order of Yerba Mate" av det argentinska jordbruksministeriet och 1999 hedrade Apóstoles-myndigheterna minnet av den store uppfinnaren med priset "Andresito".

Jan Szychowski dog 1960. Han arbetade nästan till slutet av sitt liv. I enlighet med hans testamente begravdes han på toppen av en kulle med utsikt över gården "La Cachuera" han skapade - en dalgång, en damm, ett vattenfall och vintergröna plantager av paraguayansk järnek. Företaget togs över av hans söner, och varumärket yerba mate skapat av familjen Szychowski blev ett av de mest populära i världen. "Don Juan" lämnade ett stort arv, mycket viktigt för regionen där han tillbringade större delen av sitt liv. Till hans ära, på 100-årsdagen av de första polska och ukrainska bosättarnas ankomst till Misiones, öppnades ett museum i "La Cachuera", där du fortfarande kan lyssna på berättelserna som berättas av Szychowskis ättlingar, se maskinerna han skapade och dekorationerna han tilldelades . År 2021 utfärdade Argentinas president, Alberto Fernandez, ett dekret som erkänner det historiska museet för Jan Szychowski i Apóstoles för ett historiskt monument.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel