Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Åkerfräken - denna växt kommer att förändra ditt liv på 7 dagar!

2023-03-17
Åkerfräken - denna växt kommer att förändra ditt liv på 7 dagar!

Åkerfräken är välkänd för oss från ängar och trädgårdar. Det är en av de äldsta växterna som växer på vår planet. Även om åkerfräken är små idag, var de för över 300 miljoner år sedan träd som var 30 meter höga. Det är också en av de mest underskattade växterna. Åkerfräken anses vara ett ogräs av många, men i själva verket är det en källa till många värdefulla ingredienser. Vad exakt har åkerfräken egenskaper? Låt oss ta en närmare titt på denna ovanliga växt.

Ett oansenligt ogräs med många ansikten

Idag förlitar vi oss främst på konstgjorda medel som förbättrar vår kropps funktion - kosttillskott i form av tabletter, läkemedel som testats längd och bredd i laboratorier, kosmetika fulla av kemiska tillsatser. För hundratals år sedan var detta inte fallet. Våra gammelmormödrar och gammelfarmödrar använde det som moder natur ger oss. De använde örter som växte vilt i trädgårdar och ängar, och visste exakt vad var och en av dem hjälper. En sådan växt, som i dag är något bortglömd och som nu har fått namnet ett besvärande ogräs, är åkerfräken (latin: Equisetum arvense). Det är en liten växt, som når en höjd av cirka 40 cm, med ett karakteristiskt utseende - den har ett långt, grönt skott, som är omgivet av grenade, tunna, små löv. Det ser lite ut som tallskott. På engelska är dess vanliga namn åkerfräken, och på spanska, cola de caballo, som bokstavligen kan översättas som "hästsvans" - ja, åkerfräken skotten samlade i en bukett liknar svansen på detta hovdjur. Det polska namnet på växten syftar på det "knarkande" ljudet från skotten som krossas i händerna. Åkerfräken finns nästan över hela världen. Vad finns i den och exakt hur fungerar den? Låt oss kolla!

Källan till "livets element" och mer...

En av de viktigaste komponenterna i åkerfräken är kisel, som finns i form av lättupptagbar kiseldioxid. Kisel är det näst vanligaste grundämnet på jorden efter syre, och kallas - liksom syre - för "livets element". Kisel är ett mycket viktigt mineral som hjälper till att upprätthålla frisk hud, ben, naglar och hår. Det är inte allt. Åkerfräken innehåller också en stor mängd protein, alkaloider, saponiner, flavonoider, fenoler, mineraler: kalcium, kalium, zink, magnesium, fosfor, järn och vitamin C.

Åkerfräken - egenskaper

På grund av det höga innehållet av polyfenoler har växten starka antioxidantegenskaper - den stöder kampen mot skadliga fria radikaler som ackumuleras i kroppen, vilket bland annat bidrar till snabbare åldrande av celler. Åkerfräken – vad hjälper den mer med? Kiseldioxiden som finns i den förhindrar bildandet av stenar och åderförkalkning i urinsystemet - det reglerar permeabiliteten av blodkärlens väggar och förhindrar ansamling av fett i dem. Kisel har också en gynnsam effekt på att upprätthålla rätt elasticitet i huden, slemhinnorna och bindväven och stärker även hår och naglar. Åkerfräken har en delikat diuretisk effekt - den hjälper till att ta bort gifter från kroppen, samtidigt som den inte tvättar ut värdefulla ingredienser och mineralsalter. Denna egenskap gör indirekt åkerfräken till ett bra sätt att gå ner i vikt - bättre avgiftning innebär effektivare ämnesomsättning, vilket i sin tur leder till en mer effektiv kamp mot onödiga kilo.

Hur använder man åkerfräken?

Det enklaste sättet att använda åkerfräken är att förbereda en infusion från dess torkade skott. En matsked åkerfräken kan hällas med kokande vatten och sjuda i cirka 10-15 minuter, sedan silas. Du kan också förbereda ett starkare avkok - koka åkerfräken översvämmad med vatten i 20 minuter (i förhållandet 2 koppar vatten till 2 matskedar torkade löv) och låt stå över natten. Både infusion och avkok av åkerfräken är lämpliga inte bara för att dricka, utan kan också användas externt, för att tvätta huden eller håret. En något svagare, men lika värdefull effekt visas av åkerfräken som läggs till andra infusioner. Vi rekommenderar speciellt yerba mate berikad med tillägg av "hästsvans", såsom Colón 90-60-90, Campesino Fitness eller Selecta Moringa. Tillägget av åkerfräken, i kombination med en uppsättning andra örter, stärker den positiva effekten av yerba mate på matsmältningssystemet och hjälper till i kampen för en smal figur. Åkerfräken används också i matlagning. Kokta eller råa skott av växten var en delikatess av vissa indianstammar. Eskimåer, å andra sidan, åt knölar som producerats av rhizomer, som är rika på stärkelse. I Japan används åkerfräkenskott i rätter baserade på fiskbuljong och sojasås eller grönsaker med vinäger, som ingrediens i såser eller sallader. Växten används också flitigt i kosmetika. Den är perfekt som ingrediens i preparat för rengöring av aknebenägen, trött eller åldrande hud. Den stramar upp huden och ger lyster. Det tillsätts även i badvätskor, och i schampon och sköljningar används det som botemedel mot skadat hår som faller ut.

Har åkerfräken biverkningar?

Även om åkerfräken har många värdefulla egenskaper och kan påverka många aspekter av hela kroppen positivt, och därför är det definitivt värt att introducera den i kosten, måste det tyvärr göras med försiktighet. Den största nackdelen med åkerfräken är att den innehåller neopyritiamin, och närmare bestämt tiaminas – det är ett enzym som bryter ner vitamin B1 i större mängder. Det är därför värt att ta pauser i användningen av åkerfräken eller att kombinera den med produkter som är rika på vitamin B1. Vid åkerfräksbehandling bör du inte heller konsumera alkohol och socker, vilket ökar kroppens behov av vitamin B1. Kontraindikationer för att ta åkerfräken är graviditet och amning, såväl som användningen av vissa mediciner, så innan du inkluderar det i din dagliga kost är det värt att konsultera en läkare. Att konsumera för mycket åkerfräken kan resultera i: orolig mage, njursmärtor eller hjärtklappning.

Åkerfräken är en underbar växt, känd inom traditionell örtmedicin i hundratals år, och för närvarande, tyvärr, starkt underskattad. Det är värt att använda dess rikedom, även om du bör vara försiktig och måttlig - det är därför det bästa sättet att inkludera åkerfräken i din kost är te eller yerba mate med en liten mängd av det.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel